Ketil Bjørnstad - Devotions

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Lavmælt, varmt og elegant trakterer Kjetil Bjørnstad pianoet.
Lavmælt, varmt og elegant trakterer Kjetil Bjørnstad pianoet.

Ketil Bjørnstad er en multikunstner som har gitt oss både musikk og litteratur i rikt og solid mangfold. Som pianist former han delikate, poetiske melodilinjer og maler stemningsportretter så innsmigrende at de vil appellere til både lillesøster og bestefar. Her finnes drypp av svenske viser, nostalgisk nasjonalromantikk, noe i nærheten av udødelige radiojingler, Secret Garden-aktige sekvenser og amerikanske standardlåter, alt nedfelt i dansende melankoli, elegant romantikk og lun sjarm.

Jazz og poesi

Bjørnstad har hatt som sitt overordnede mål å produsere en langspiller som kan surre og gå en hel kveld uten å være i veien for en slags stille nytelse. Faktisk hviler en utpreget fredelig nattefølelse over hele "Devotions", noe som poengteres eller underbygges av komponisten selv gjennom et dikt med samme tittel som platen, som har fått plass i CD-heftet. Strofen Minutes of a rented silence er virkelig treffende for det som møter oss. Musikken krever minimalt av konsentrasjon for å spre varme, og kanskje til og med julestemning, i heimen. Omtrent som en lettlest og hyggelig roman med en aura som blir hengende i rommet lenge etter at siste side er lest.

Det er tydelig at Bjørnstad har bakgrunn i den klassiske musikktradisjonen. I slutten av tenårene ble han imidlertid lei av rollen som ung og lovende pianist, og forsømte pianoet til fordel for poesi og jazz. Disse kjennskapene åpnet for en ny innfallsvinkel til pianospillingen, noe som sannsynligvis er en hovedårsak til at vi nå kan lytte til vakre melodier, fremført så klart og poengtert som kun en virkelig god pianist kan gjøre det.

Sømløst og behagelig

Med seg på "Devotions" har Bjørnstad huket tak i eminente Arild Andersen, som bidrar med særdeles smakfulle bassganger som smyger seg deilig av gårde i selskap med Wolfgangs Puschnigs syngende fløyte, saksofon og klarinett. Lydbildet finstilles ved uvurderlige bidrag av perkusjonist Alex Riel og lydkyndige Jan Erik Kongshaug.

"Devotions" er en på alle måter gjennomført klassisk og romantisk plate.

"Devotions" byr på seksten spor, hvor det er meningsløst å lete bevisst etter svake punkter. Overgangene mellom låtene, som totalt utgjør 77 minutter med vellyd, er nærmest sømløse. Komposisjonen som stikker seg mest ut, er suiten Dance of Life, inspirert av Edvard Munchs famøse bildeserie. Musikalsk er det ikke noe eget ved disse stykkene, men selve ideen er talende for hele platen. På tross av, eller nettopp på grunn av, få overraskende elementer oppfattes «Devotions» i sin helhet som kvalitetssterk, behagelig og dyktig gjennomført.

Konklusjon

"Devotions" er en romantisk plate med gode melodier og eminent musisering. Den tar en fredelig nattestemning på kornet, og tåler å spilles ofte. Anbefales som effektiv stressdemper i en travel førjulstid, og hele resten av året for den saks skyld.

Ketil Bjørnstad Devotions

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen