Anmeldelse
Telly Savalas, Don Rickles og Clint Eastwood i Kelly's Heroes.

Kellys HD-helter

En gruppe med amerikanske soldater under andre verdenskrig med Telly Savalas og Clint Eastwood i spissen har sett seg grundig lei av å ligge konstant i fronten og ikke få noen form for avslapping. De får dermed avspasering i noen dager på den franske landsbygda – men tidligere-løytnant-som-nå-er-mening Kelly i Eastwoods skikkelse har andre planer. Han har fått vite om en stor beholdning av gullbarrer i en bank under tysk kontroll, og får med seg troppen på et vanvittig eventyr for å robbe til seg skatten. La showet begynne!

Warner Bros fortsetter sitt Clint Eastwood-maraton og gir ut Kelly's Heroes på Blu-ray. Filmen kom ut i 1970, to år etter Where Eagles Dare. Begge filmene har Eastwood i hovedrollen, Brian G. Hutton som regissør, foregår under andre verdenskrig og har spesifikke sjangre å forholde seg til. Where Eagles Dare bringer actionthrilleren til verdenskrigens slagmarker, mens Kelly's Heroes tar med seg komedie og eventyr. Kjente hovedroller inkluderer den nevnte Telly Savalas, Donald Sutherland og Don Rickles, i tillegg til storheten Eastwood selv.

Når premisset er bra...

Når man ser Kelly's Heroes burde man ikke forvente seg en hyperrealistisk krigsfilm. Denne filmen er først og fremst en morofilm – hele premisset og gjengen med rollefigurer er såpass sprøtt at man må godta filmen for det den er: Et satirisk og avslappet actioneventyr med kvasse kommentarer til krig og elendighet. I Kelly's Heroes finner vi ikke patriotiske riddere med 40-tallssleik, her blir vi servert temmelig skruppelløse og humørfylte folk med 60-tallssveiser. Med tanke på at Vietnamkrigen pågikk for fullt da filmen kom ut fungerer den også som en bitende satire – noe andre anakronismer som den fengende 60-tallsmusikken vitner om.

Kelly's Heroes er altså lek og moro, men den er fremdeles på ingen måte noen crazykomedie à la Airplane! eller Hot Shots! Det er visstnok mange absurde scener med, som når Donald Sutherland og tyrkeren tar seg en fjong spisepause midt i en krigssone, eller når generalen bare synes at det er helt topp at noen ikke bryr seg med å adlyde ordre. Midt blant all galskapen finner vi også seriøsitet, som når troppen finner ut at karene på minejordet ikke klarte seg. I tillegg er krigsscenene og effektene svært godt håndverk.

...er allting godt?

Clint Eastwood går rundt og er barsk som vanlig, og med seg på laget har han den sutrete Don Rickles, den fullstendig gale Donald Sutherland og Telly Savalas som holder oss alle litt nede på jorden. Samspillet mellom disse og alle de andre som er med (det er en god del, blant annet en cowboy og en som de kaller Barbara) er lekent og troverdig nok, og bidrar til å holde oss orientert i en film som ellers kan virke litt vanskelig å involvere seg i på en mer seriøs måte. Målet med å nå banken og rappe til seg alt gullet er også en fin strategi å holde oss inne i fiksjonen.

Lengden er kanskje filmens svakeste punkt. 2,5 timer bruker de på å finne ut at de skal ut på tokt til filmen endelig tar slutt, og ved enkelte anledninger blir det muligens for langtrukkent. Den lange oppbyggingen til oppgjøret i den franske landsbyen er herlig og spennende, men samtidig litt trettende. Til syvende og sist er det likevel et positivt inntrykk man har av filmen – det er mange situasjoner i filmen med ulikt spennvidd som bidrar til å gjøre det til en rik og underholdende opplevelse totalt sett.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Kelly's Heroes er en god, gammel eventyrfilm med mange morsomme elementer blandet med litt krassere kritikk av krig i form av satire. Filmen har massevis av rollefigurer og ganske ulike situasjoner som de havner i, men kan ved enkelte anledninger føles for langtrukken. Pluss for herlig pastisjering av Sergio Leones westernfilmer!

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen