Test

Keep of Kalessin - Kolossus

Trondheimsgruppen Keep of Kalessin ble etablert allerede i 1993, men slo ikke gjennom for fullt før fjorårets "Armada", som ble roset av kritikere verden over. Albumet viste en videreført black metal-stil, som inkorporerte elementer fra den mer progressive verden, samtidig som bandet klarte å holde det hele beinhardt og rått. Listen ble med andre ord lagt vaklende høyt, og forventningene til årets "Kolossus" desto større. Albumet, som har blitt produsert i bandets eget studio i Trondheim, inneholder ikke kun den samme kvaliteten som "Armada", men har tatt det hele et spennende steg videre.

Vokalist Thebon leder den mørke symfonien.
Vokalist Thebon leder den mørke symfonien.

Symfoniske undertoner

En enslig, stemningsfull gitar åpner de tunge dørene inn til Kalessins rike. Lytteren blir ført fremover av en melodisk herlighet, inn i et sorgfullt akustisk rike av instrumentelle kveldsstunder. Det tar dog ikke lang tid før de anonyme kveldsstundene vekkes til live av et inferno av lynraske trommer og en vegg av vrengt, tung gitar. Stemningen utvikler seg faretruende i retningen "grom", mens en kraftfull, overbevisende vokalist skriker ut den brennende lyrikken.

Det er spor 2, A New Empires Birth, det er snakk om. Drivende og tekniske gitarriff blir underbygget av en ondskapsfull synth, som sammen skaper ikke mindre enn musikalsk magi. Det symfoniske orgelet som tas i bruk treffer rett hjem og setter en dyster tone. Vokalisten tar i bruk flere teknikker; dype, mørke "growls", men også høye, skjærende "screams". Denne variasjonen er med på å bevise at bandet er blant eliten innen norskprodusert musikk.

Teknisk og spennende

Videre dabber ikke albumet av et sekund. Spor 3, Against The Gods, er et av platas beste, et 8 minutter langt mesterverk. Låten er et godt eksempel på hvordan trønderne er nyskapende innen sjangeren. Sangen åpner hardt, tungt og raskt, med alt det man skulle ønske av ren, norsk sortmetall; men det som virkelig bergtar lytteren er hvor gjennomført musikken er, med tanke på instrumentelle ferdigheter, tekniske gitarriff og ikke minst, melodi. Låtens refreng er absurd fengende, og sammen med spennende rytmer og variasjon i både tempo og instrumentbruk blir dette intet mindre enn genialt.

Keep of Kalessin markerer seg som svært individuelt flinke musikere. Man blir raskt oppmerksom på en trommeslager som i tillegg til å spille lynraskt, drar mange tekniske vendinger og rytmer som transcenderer sjangerens ellers ensformige trommespilling. Gitarist Obsidian C imponerer med følelsesladde, melodiske gitarsoloer som virkelig løfter låtenes kvalitet. Det er rett og slett ingenting negativt å si om hverken bandet eller deres nyeste album.

Konklusjon

"Kolossus" er en monumental plate, melodisk black metal fra øverste hylle. Sangene er variert og spennende, med innslag av symfonisk synth og akustisk gitar. Musikken er inviterende og drivende gjennom alle de lange, mektige sporene. Definitivt et av årets høydepunkter.

Keep of Kalessin Kolossus   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen