KDE 4.0 får 3D-effekter

KWin viser flere skrivebord

Compiz og Beryl

Compiz var den første vindusbehandleren som gav brukere muligheten til å kjøre 3D-effekter.

Beryl ble gitt ut senere pga. uenigheter mellom Compiz-utvikler David Reveman og brukermiljøet, og var en vindusbehandler basert på kildekoden til Compiz.

Nylig har Compiz og Beryl-utviklerne bestemt seg for å jobbe sammen om en felles vindusbehandler som vil fortsatt hete Compiz.

Compiz og Beryl er to vindusbehandlere som gir Linux-brukere 3D-effekter på skrivebordet, akkurat som Aero gjør for Vista.

Dessverre inneholder Compiz/Beryl en del barnesykdommer, som er noe av grunnen til at flere har bedt om 3D-effekter i de mer stabile vindusbehandlerene som Metacity (Gnome) og KWin (KDE).

KDE 4.0 skal nå oppdatere vindusbehandleren KWin til å få innebygd støtte for 3D-effekter. KWin har vært utviklet av KDE siden KDE 2.0, som ble gitt ut 23. oktober i 2000, og regnes for å være rimelig stabil.

Dersom du aktiverer 3D-effekter i KWin, vil vindusbehandleren automatisk finne ut hva slags effekter systemet ditt støtter. Hvis systemet ikke støtter GL-effekter, vil disse effektene automatisk deaktiveres. Hvis systemet heller ikke støtter "composite"-effekter (KDE 3.0 hadde støtte for enkle "composite"-effekter i form av skygger og gjennomsiktighet), vil KWin skru av alle effektene.

For å støtte alle effektene trenger du skjermkort-drivere som støtter XGL eller AIGLX (Nvidia og Intel, ATI støtter foreløpig ikke AIGLX).

Utviklerteamet bak KDE har også snakket om å støtte Compiz/Beryl-effekter gjennom plug-ins, men grunnet tekniske problemer blir dette ikke mulig. KDE skal derimot ikke gi brukere av Compiz/Beryl noe problem dersom brukerne heller vil bruke disse vindusbehandlerene.

3D-effekter har kun vært tilgjengelig i KWin i litt over en uke, men det har allerede kommet et langt stykke på vei. En demonstrasjon kan lastes ned i AVI-format her.

KDE 4.0 er foreløpig på alfa-stadiet. 3D-effekter skal være tilgjengelig i kommende betaversjoner, og KDE 4.0 skal etter planen gis ut den 23. oktober i år.

(Kilde: KDE)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen