Kazaa dømt i Australia

Sharman Networks var tiltalt for å piratkopiere lisensbeskyttet materiale, samt å hjelpe andre med piratkopiering. Selskapet ble ikke dømt for piratkopiering, men de ble dømt for å hjelpe andre med ulovlig kopiering og fildeling. "De ansvarlige har lenge visst at Kazaa-systemet brukes til å dele kopibeskyttet materiale," sa dommeren, Murray Wilcox, i sin domsavsigelse.

Det er nå ventet at flere selskaper innen musikkindustrien i Australia vil saksøke Sharman Networks, ettersom brukere av Kazaa lastet ned hele 270 millioner musikkspor i måneden fra fildelingstjenesten. Dommen er kun rettskraftig i Australia, så dette vil ha liten eller ingen betydning for norske brukere av fildelingsprogrammet. Allikevel viser denne domsavsigelsen at kampen mot fildelingstjenester fortsatt pågår for alvor.

Rettsaken mot Sharman Networks har pågått i flere år, og i mellomtiden har bruken av Kazaas nettverk, FastTrack, sunket til ca. 10% av den totale nettrafikken til brukere av fildelingstjenester. Tidligere var det opptil 100 millioner brukere av tjenesten.

Det er nå fildelingstjenester som BitTorrent og eDonkey som er populære, med nesten halvparten av all trafikk blant fildelere. Hele 60% av all trafikk på nettet er i dag fildeling, mye av delingen er ulovlig.

Kilder: Reuters, VG

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen