Test

Kautokeino-opprøret

Det har tatt regissør Nils Gaup mange år å endelig få filmen "Kautokeino-opprøret" ferdigstilt. Ikke bare var det problemer å skaffe finansiering, men filmen tok også for seg rekke hendelser i norsk historie som ikke er å finne i historiebøkene, nettopp fordi de regnes som en skamplett. Gaup, som selv er av samisk avstamming, har dermed, ti år etter han regisserte "Veiviseren", nok en gang satt fokus nordover, og har med et knippe skuespillere med Gaup til etternavn, og Bjørn Sundquist selvfølgelig, begitt seg ut på det enorme oppdraget; å lage denne tragedien på en måte som gjør at publikum faktisk vil se den.

Samer, sprit og kirken

Bjørn Sundquist som en prest med et eget syn på hva det å være en god kristen er.
Bjørn Sundquist som en prest med et eget syn på hva det å være en god kristen er.

"Kautokeino-opprøret" åpner med at kvinnene sitter med hovedansvaret for å passe barn og reinsdyrflokker fordi alle mennene sitter på krambua og drikker sprit. Familien til en av filmens protagonister, Elen, er tynget i gjeld på grunn av mannen, Mathis, alkoholproblemer, og må til slutt gå så langt som å reise utenlands for å skaffe varer. På denne reisen treffer de dog på en dyktig predikant som klarer å snu det hele.

Da de kommer tilbake til Kautokeino taler Elen predikantens anti-alkohol lærdom, noe som får hele den lokale befolkningen på rett kjøl. Dette liker dog ikke kjøpmannen, da ingen lenger kommer til krambua hans for å drikke bort pengene sine. Han sørger for at en fast prest (Bjørn Sundquist) blir sendt til byen, og får akkurat som bestilt; en selvgod prest som mener Elen driver med vranglære, til tross for at hun preker direkte fra bibelen.

Dette ender med at presten får mange av mennene arrestert, dog uten gyldig grunnlag, noe som etterhvert ender med en rettssak, som i tur fører til det berømte opprøret filmens tittel peker til.

God, klassisk historiefortelling

Det er noe westernlignende ved "Kautokeino-opprøret". Bare er indianerne byttet ut med samer og amerikanske nybyggere med nordmenn og svensker. Den veldig klassiske fortellerstilen Gaup har valgt bidrar også til å forsterke denne følelsen. En film som denne kunne lett blitt en pretensiøs, dyster skjennepreken, men har heller blitt en engasjerende film som er lett å spise. Noen vil kanskje kalle denne filmen en ubalansert og klisjéfylt fremstilling av hendelsene. Kanskje er det nettopp det den trenger være?

En film kan vel ikke bære denne tittelen uten et opprør?
En film kan vel ikke bære denne tittelen uten et opprør?


Filmens fokus og tilskuerens sympatier er meget klare; samene er heltene og nordmennene, svenskene og ikke minst presten er kraftig antagonisert. Dette gjør ikke bare filmen lettfattelig, men bidrar også sterkt til å engasjere enhver tilskuer i samenes sak. Vi får rett og slett sett deres side av saken, og velger også å bli ved deres side igjennom hele "Kautokeino-opprøret", til tross for at ikke alt gjør samene er å danse fredfullt på rosene.

Filmteknisk holder også filmen høy klasse, og Gaup beviser nok en gang at han er en meget dyktig regissør, som vet å forme en film etter historiens behov heller enn å gå for Hollywoods glinsende overflate. Filmen var praktfullt fotografert og musikken var akkurat som den skulle være. Dette er rett og slett en god film som burde sees av alle som ikke er redde for å riste litt i sin egen patriotisme.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

"Kautokeino-opprøret" er klart hypen verdig, og scorer høyt på sin evne til å engasjere publikum. Tidvis kan kanskje historiefortellingen fremstå noe vel tradisjonell og klisjéfull, men på mange måter kler det filmen, og ikke minst Gaups egen fortellerstil, godt.

Kautokeino-opprøret   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen