Er mobilbruk skadelig for barnehjerner?
(Bilde: 3DStyle/Shutterstock/montasje)

Er mobilbruk skadelig for barnehjerner?

Britiske forskere kartlegger mobilgenerasjonens mentale utvikling.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke påvist noen sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og hjernekreft. Nå vil britiske forskere undersøke om mobilstrålingen kan ha andre skadelige effekter på barn.

Prosjektet kalles Study of Cognition, Adolescents and Mobile Phones, forkortet SCAMP. På norsk blir det noe sånt som en studie av hvordan mobiltelefonen påvirker utviklingen av vår evne til å oppfatte og erkjenne.

Opphopning av «mobilslagg»

Undersøkelsen tar sikte på å finne ut om barn er mer utsatt enn voksne for skadelig påvirkning fra mobiltelefoner. Selv om det ikke er påvist at voksne som har brukt mobilen i ti år har økt risiko for helseskader, vil forskerne vite om barn kan være mer utsatt. De vil ventelig bruke mobilen over flere år, og følgelig «samle opp» mer stråling.

Barnehoder skjermer også mindre mot mobilstråler enn det voksne hoder gjør. Forskerne har derfor satt seg som mål å finne ut om strålingen fra mobiltelefoner påvirker utviklingen av hjernen over tid.

2500 barn i alderen 11 til 12 år skal undersøkes over en periode på to år. I denne perioden skal forskerne studere barnas kognitive utvikling, samtidig som de kartlegger hvor ofte de bruker mobiltelefoner og annet utstyr med trådløst nettverk.

Påvirker samfunnsutviklingen

Evnen til å oppfatte og erkjenne er avgjørende for hvordan vi tenker og hvordan vi tar avgjørelser, og for hukommelse og intelligens.

– Dette er byggeklossene for hvert enkelt individs innovative og skapende potensial, og vil derfor ha betydning for samfunnet som helhet, sier Mireille Toledano, som er leder for SCAMP-prosjektet ved Senter for miljø og helse i London.

Advarsler uten fundament

Verdens Helseorganisasjon (WHO) har klassifisert mobilstråling som en mulig helserisiko, og anbefaler at barn ikke bruker mobiltelefon mer enn høyst nødvendig. Bakgrunnen er ikke at det er påvist noen helserisiko, men at det heller ikke er klart motbevist at en slik risiko kan eksistere. Det er dette de britiske forskerne håper å finne ut av med sin undersøkelse.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen