Kart over nettets sikkerhet

Kart over nettets sikkerhet

Det er SiteAdvisor som har laget denne oversikten over sikkerheten ved de ulike internettdomenene. De har en tjeneste som automatisk tester nettsider for virus, spyware og andre uønskede programmer.

Forskjellene i sikkerhet viser seg å være store fra domene til domene. Her kan du studere hele kartoversikten.

Pass deg for .tk

De nordiske domenene er ifølge The Register regnet som de tryggeste nettsidene å surfe på. Kun 0.16 prosent av .no-sidene skal være assosiert med virus eller spionprogrammer.

På motsatt side av skalaen finner man den bittelille stillehavsøyen Tokelau, som har .tk-domenet. Her skal 10.1 prosent av nettsidene ha useriøst innhold.

Dette er kanskje ikke så rart, siden det lenge har vært mulig for folk å skaffe seg gratis .tk-domener.

Skummelt i Øst-Europa

Ellers er de russiske(.ru) og rumenske(.ro) nettsidene de verste stedene for malware, altså koder som kan være skadelige for PC-en din.

5,6 prosent av de rumenske og 4,5 prosent av de russiske nettsidene har vist seg å innholde virus eller uønskede programmer.

Nederland (.nl), Tyskland(.de) og Storbritannia (.uk) er regnet som relativt trygge, selv om hvert av landedomenene fører til mer enn 2 millioner klikk til middels- eller høyrisikosider hver måned.

Spam med .info

Av domenene som ikke er knyttet til noe spesielt land, er .info-domenet det verste. 7.5 prosent av sidene er regnet som utrygge.

Enkelte nettaktiviteter er spesielt risikofylte å gjøre fra .info-sider. Oppgir du en mailadresse til en tilfeldig .info-side, er sjansen 73.2 prosent for at du mottar spam.

Like bak .info kommer .com med 5.5 prosent usikre sider.

Trygt fra regjeringen
SiteAdministrator har ellers ikke registrert noen usikre .gov-sider. Det er kanskje ikke så overraskende, siden domenet er forbeholdt den amerikanske regjeringen.

Afrika, samt en del land merket med grått på kartet, er ikke representert i undersøkelsen. Dette skyldes at det ikke er innhentet nok testmateriale herifra.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen