Foto/montasje: Kurt Lekanger
Teknofil
Foto/montasje: Kurt Lekanger (Bilde: Kurt Lekanger)

– Kart og kompass forvitrer

Flere bruker kart-apper på påskefjellet i år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det finnes haugevis av gode kart-apper i applikasjonsbutikkene, både til bilnavigasjon og turgåing. En av aktørene innen kart-apper er Nordeca, som står bak iPhone-appen Norge-serien. Denne appen har fått noen lunkne tilbakemeldinger i App Store, ettersom den utgir seg for å være gratis, men så er du nødt til å kjøpe kart over et bestemt område for 49 kroner.

I en pressemelding benytter Markedssjef Thomas Huke i Nordeca anledningen til å si noen ord om hvorfor det kan lønne seg å bruke en kart-app på påskefjellet.

– På tross av at kunnskapen om kart og kompass forvitrer, blir jeg stadig tryggere på at folk greier å finne frem i fjellet. Det skyldes at interessen for digitale kart på mobilen har tatt fullstendig av. Bare i løpet av det siste året har vi registrert over 50 000 nedlastinger og nå tar interessen seg kraftig opp i forbindelse med påsken, sier Huke i en pressemelding.

GPS på mobilen i snøstorm

Foto: Norge-serien

Huke sier at kart-apper generelt er med på å bedre sikkerheten i fjellet. Flere apper gir deg offline-kart, slik at du kun bruker GPS-funksjonen, ikke datatrafikk, og at du dermed ikke trenger dekning for å finne frem. Han påpeker også at lyset på telefonen gjør det mulig å se kart-appen selv i mørket eller i uvær.

– Å navigere under krevende forhold som tåke, snøstorm eller i mørket vil selv de mest erfarne brukerne av kart- og kompass slite med, sier han.

Skal du bruke mobilen i snøstorm bør den imidlertid være vanntett, som for eksempel Sony Xperia Z eller Motorola Defy Mini. Andre mobiler kan lett bli fuktskadet i snøvær.

Ny funksjon, men neppe til påske

Om få dager, men neppe før påsken setter inn for fullt, kommer Norge-serien med en ny versjon av appen. Høydepunktet er at du får integrering med Wikipedia i filtre som ligger over kartet. Dette innebærer at du kan ha et filter med de høyeste fjelltoppene, som da markeres på kartet. Dette blir ganske likt som funksjonen til en annen iPhone-app, iSikte. Huke vil derimot ikke si noe konkret om andre nye funksjoner i appen, annet enn at disse også vil gå på integrering av innhold.

Han fremhever at digitale kart er overlegne tradisjonelt kart og kompass, men erkjenner også at det ikke er grunn til å pensjonere gamlemåten riktig ennå:

– Jeg vil likevel oppfordre påsketurister å utstyre seg med papirkart i tillegg. Spesielt om du skal bevege deg utenfor merkede løyper. Batteriet til mobilen kan gå flatt og da er det viktig å ha gode alternativer i sekken, avslutter Huke.

Les også: Spinnvill GPS-feil sendte kvinne tvers gjennom Europa

Hvilken kart-app synes du er best på fjellet? Kommenter i forumet!

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen