Kaoshelg for Internett
Teknofil
(Bilde: 1732483, Istockphoto)

Kaoshelg for Internett

Tordenstorm og ett ekstra sekund skapte store problemer for nettgiganter.

Et kraftig uvær i USA slo natt til lørdag ut en av Amazones største serverparker, noe som dro med seg nettsider som filmleietjenesten Netflix, Facebook-eide Instagram og det sosiale nettstedet Pinterest.

Som om det ikke var nok gikk et hav av servere ned natt til søndag, fordi døgnet var ett sekund lenger enn normalt.

Lynet tok Amazon

En kraftig tordenstorm lå fredag over delstatene Maryland og Washington DC, samt den nordre delen av Virginia. I sistnevnte stat ligger én av delene til Amazons skytjeneste «Elastic Compute Cloud», EC2, der en rekke store nettsider leier datakraft og serverplass. Skytjenesten er delt inn flere regioner, og én av dem ligger nord i Virginia.

Stormen fredag kveld tok ut strømmen i store deler av delstaten, og Amazons EC2 gikk ned. Det dro med seg nettgiganter som Netflix, Pinterest, Instagram og flere hundre andre som alle hadde leid serverkraft av Amazon.

Oppunder en hel prosent av Internett skal være drevet via denne serverparken.

Så mange som to millioner mennesker skal ha vært uten strøm i området i helgen.

Ett sekund ekstra

Selv om det var naturen som slo ut deler av Internet da helgen startet, var det noe litt mer teknisk som dro ned tusener av nettsteder søndag.

Tolv år etter «år 2000-problemet», Y2k, var det ikke mer enn et ekstra sekund som skulle til for å ta knekken på nettgigantene. Verdens atomklokker la til et ekstra sekund for å kompensere for jordas rotasjon, men når internettservere verden over skulle følge etter ble det rot.

For i praksis ble det ikke lagt til ett ekstra sekund ved midnatt, natt til 1. juli, man hadde det samme sekundet to ganger. Effektivt stoppet alle klokker ett lite sekund, slik at klokken 00.00.00 varte i to sekunder. Det viste seg da at en rekke digitale dippedutter, som servere, laptoper og nettverksutstyr rett og slett ikke viste hva de skulle gjøre når et ekstra sekund ble kastet inn i blandinga.

Resultatet var at nettkjemper som Reddit, Mozilla, Linkedin, Foursquare, Yelp og Gawker-nettverket gikk ned i oppunder en time.

Google holdt seg unna

Rapporter som har kommet inn så langt tilsier at det er plattformer basert på programmeringsspråket Java som er kilden til problemet. Både Reddit, Mozilla og Gawker har forskjellige plattformer basert på nettopp Java, og den eneste løsningen på problemet var å gi serverne en omstart.

Nettgiganten Google hadde i motsetning til mange tatt høyde for det problemet. I en bloggpost beskriver de hvordan de rett og slett gradvis la til små millisekunder i tidsprotokollene. Når juni ble juli og døgnet ble forlenget med et sekund, var klokkene allerede synkronisert.

Helgens bonussekund er det 25. i rekken siden atomklokkene ble tatt i bruk på 70-tallet.

(Kilde: Wired, )

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen