Nei, det er ikke en pai. Det er Abraham Lincoln.
Nei, det er ikke en pai. Det er Abraham Lincoln. (Bilde: Caltech)

Kanskje blir 3D-skannere standard på mobiltelefoner?

Liten databrikke kan gjøre det mulig, men teknologien har fortsatt et stykke igjen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Først trodde vi at bildet over skulle forestille en veldig varm pai, eller kanskje overflaten til en veldig varm planet med lava og fjell. Det første var kanskje et tegn på at det er på tide å ta lunsj, men vi måtte uansett se både to og tre ganger før vi greide å kjenne igjen den ellers så karakteristiske profilen til USAs berømte president Abraham Lincoln.

Bildet over er nemlig et 3D-bilde av en amerikansk «penny», en vanlig mynt med en verdi på én hundredels dollar, eller én «cent». I den virkelige verden har den en diameter på 19,05 mm, og er 1,52 mm tykk. Den er altså relativt liten, men det er i grunn ingenting særlig spesielt med mynten i seg selv. 3D-bildet er derimot litt spennede: Det er tatt med et nytt, høyoppløselig 3D-kamera som utvikles av California Insitute of Technology (Caltech), og som er lite nok til at det lett vil få plass til i en mobiltelefon.

Billig nok for forbrukerprodukter

Ifølge en nyhetsmelding fra Caltech jobber de nå med å utvikle en ny enhet de kaller en «nanophotonic coherent imager» (NCI), noe som vi tolker til en enhet som sammenhengende registerer lys på nanonivå. Dette har de pakket inn i en (igjen, i følge dem selv) rimelig databrikke som er mindre en én kvadratmillimeter, og som ganske enkelt burde få plass i de fleste telefoner.

Interferometri

Målemetoder som baseres på at lysstråler fra et objekt blir skilt i to eller flere stråler, som så bringes sammen igjen etter å ha avlagt forskjellige avstander. Lysbølgene blir dermed innbyrdes forskjøvet i fase, og det oppstår interferens mellom bølgene. Det finnes forskjellige interferometre for slike undersøkelser. (Se også interferensmikroskop).

(Kilde: Store Norske Leksikon)

– Hver piksel på brikken er uavhengige interferometre, et instrument som bruker interferensen i lysbølger for å gjøre presise målinger, som oppdager signalets [vi antar han snakker om lyssignalet, journ. anm.] fase og frekvens i tillegg til intensitet, sier professor ved Caltech Ali Hajimiri, og har sikkert allerede forenklet forklaringen veldig.

For å forenkle det enda mer: Systemet kan måle både lysintensitet, altså om noe er mørkt eller lyst, og avstand. På denne måten har de altså greid å ta et 3D-bilde av en liten mynt fra en halv meters avstand, og likevel tydelig fått frem de små høydeforskjellene i relieffet som pryder den.

Hvis du vil vite mer om detaljene bak teknologien kan du sjekke Caltechs nyhetsmelding her.

Du kan kjøpe 3D-skannere å sette på telefonen i dag, men de er langt større enn denne, og ganske dyre »

Langt igjen

Oppløsningen ser kanskje ikke imponerende ut her, men til å være tatt med en 16-piksels senosr på en halv meters avstand er det egentlig ikke så værst.
Oppløsningen ser kanskje ikke imponerende ut her, men til å være tatt med en 16-piksels sensor, på en halv meters avstand er det egentlig ikke så verst. Foto: Caltech

Teknologien er fortsatt på et så tidlig stadium at det ikke engang kalles en prototype, men et konseptbevis som demonstrerer at teknologien fungerer. Den nåværende brikken består av 16 piksler i et fire-ganger-fire grid, så 3D-bildet vi ser over er satt sammen av flere bilder der mynten er blitt avbildet seksjon for seksjon. Sånn sett er det like riktig å kalle det en slags 3D-skanner som et 3D-kamera.

I fremtiden tror Hajimiri at antall piksler vil øke til flere hundre tusener, og at teknologien kan inkorpereres i alt fra mobiltelefoner og hinderoppdagelse for selvkjørende biler, til avanserte pasientovervåkningssystemer i stand til å registrere de minste øyebevegelser eller endringer i hjerterytme.

Det skjer tydeligvis mye spennende i California, Standford-universitetet utvikler et batteri som kan lades superraskt»

(Kilder: Caltech, via Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen