Kanadiske fildelere frikjennes

Rettsak-strategien for de amerikanske plateselskapenes fellesorganisasjon skulle være kjent for de fleste nå, men nå tar IFPI snart over på verdensbasis. IFPI er moderorganisasjonen til RIAA i USA og IFPI Norge og de lanserer nå rettsaker mot "sluttbrukere" av fildelingsnettverk i Tyskaland, Danmark, Canada og Italia i kjent RIAA-stil.

Rettsakene som IFPI lanserer mot 247 fildelere skal etter alle solemerker utvides etterhvert, og målet er å skremme "vanebrukere" av fildeling fra å tilby kopibeskyttet materiale til andre. Ifølge Assosciated Press har de nasjonale rettighetsorganisasjonene i Sverige og England allerde begynt å sende ut truende brev til fildelere, men det finnes hittil ingen informasjon om lignende aktivitet i Norge.

Samtidig har en dommer i Canada kastet ut en rekke saker mot 29 fildere i Kanada, der den kanadiske rettighetsorganisasjonen CRIA etter hans mening ikke klarte å bevise at de saksøkte hadde brutt noen rettigheter ved å flytte filer på harddisken sin til delte mapper i Kazaa-nettverket.

Distribusjon og tilgjengelighet er to forskjellig ting, sa dommeren i dommen, og fortsatte med å si at det ikke fantes noe bevis for at de saksøkte hadde distribuert eller godkjent reproduksjon av musikkfilene ved å flytte dem fra en mappe til en annen:

- Jeg kan ikke se en reell forskjell mellom et bibliotek som plasserer en kopimaskin i et rom fullt av kopibeskyttet materiale, og en PC-bruker som plasserer en personlig kopi i en delt mappe som er koblet til et fildelingsnettverk.

Her i Norge holder kanskje ikke en slik sammenligning helt mål: Her har vi nemlig kopieringsavgiften, som fører til at all kopiering av papir og bøker er lovlig og betalt for etter faste satser - nettopp for å betale rettighetshavere for kopieringen.

(Kilder: Ars Technica, Canoe.ca, Assosciated Press)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen