Kan tvinge iTunes i kne

En av grunnpilarene til iTunes - musikksalget - kan møte en usikker fremtid. Universal Music, verdens største plateselskap, meldte i forrige uke at de ikke ville fornye den årlige kontrakten sin med iTunes.

I praksis betyr dette at de har reservert retten til å nekte Apple å selge musikken deres på kort varsel.

Kan stanse salget
Det er ingenting som foreløpig tyder på at Universal vil trekke musikkatalogen sin fra iTunes Music Store. Hvis Apple og Universal skulle ryke uklar angående salget at musikk, kan imidlertid Universal kreve å få stanset salget på noen dagers varsel.

Universal har svært mange av de største internasjonale stjernene i stallen, som for eksempel Eminem, Shania Twain, U2 og Amy Winehouse. Dersom Universal velger å stoppe salget igjennom iTunes, forsvinner disse, og butikken blir så godt som ubrukelig for folk flest.

Krangel med Apple?
Grunnen til at Universal velger å legge premissene slik vites ikke. Selskapet har ikke villet kommentere saken overfor New York Times. Avisen spekulerer imidlertid i om de velger denne linjen på grunn av lengre tids gnissninger mellom Universal og Apples Steve Jobs. Dette har blant vært på grunn av Apples nesten-monopol på musikksalg på nettet, prisene og det faktum at iTunes-musikk ikke kan spilles av på alle mp3-spillere. I det siste har Apple også vært en forkjemper for musikk uten kopibeskyttelse, som plateselskapet EMI har begynt med.

Når Universal velger å ikke inngå en langtidsavtale med Apple, har plateselskapet et brekkjern overfor Apple som de kan bruke til å forhandle frem bedre avtaler og priser.

Meningene om Universals veivalg er delte i musikkbransjen. Noen mener at det ikke er spesielt smart av Universal å legge seg ut mot en så stor del av kundemassen sin, mens andre mener at Apple nå får som fortjent.

(Kilder: NYtimes.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen