Kan spare 28 millarder på femtoceller

Analyseselskapet Informa Telecoms & Media har regnet ut at femtoceller kan spare operatørene for omtrent 28 milliarder norske kroner verden over. Femtocellene vil nemlig avlaste mobilnettene med rundt åtte prosent, ifølge selskapet.

Femtoceller er små basestasjonen for mobiltelefoner som plugges i veggen hjemme eller på arbeidsplassen. Femtocellen kobles til operatøren din via bredbåndslinja og gir deg full mobildekning i stua.

Les mer om femtoceller »

For operatørene betyr dette at de slipper å sette opp enda flere basestasjoner for å utbedre dekning og kapasitet i tettbygde strøk.

Store besparelser

Informa Telecoms & Media har anslått at operatørene vil sende ut 40 millioner femtoceller til kunder innen 2013. Avlastningen vil føre til at operatørene kan investere 48 milliarder norske kroner mindre i utbedringer av mobilnettet, skriver Inside Telecom.

Disse investeringspengene er regnet ut med forbehold om at nåværende infrastruktur takler en tredel av trafikkøkningen vi vil se fremover. Om det ikke er tilfelle kan investeringsbehovet være 74 milliarder kroner.

Kostnadene for å ta i bruk femtoceller beregner selskapet til 74 milliarder norske kroner, der 85 prosent går til innkjøp av basestasjonene og resten går til markedsføring for å få folk til å sette opp femtocellene hjemme.

Det hele er også med et forbehold om at kundene selv betaler for bredbåndslinja som femtocellene må kobles opp mot, så vel som vanlige samtalepriser når de ringer gjennom femtocellen som står hjemme.

Femtoceller i 2009?

I Norge har vi vanskelig topografi for mobilnett, og femtoceller kan derfor være til stor hjelp for å bygge ut dekningen i grisgrendte strøk. Netcom anslår derfor at femtoceller kan bli aktuelt fra 2009, mens Telenor avventer situasjonen fordi de mener teknologien ikke er klar ennå.

Les mer om femtocelle-planer i Norge »

(Kilder: Inside Telecom - krever innlogging)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen