Kan ikke påvise strålingsubehag

Det er sannelig ikke enkelt å være en gjennomsnittlig forbruker med normal nysgjerrighet for fenomenet mobilstråling. Den ene undersøkelsen slår den andre i hjel, og eksperter av forskjellig slag er høyst uenig i hvorvidt det foreligger helsefare av noe slag i tilknytning til stråling fra mobilmaster eller mobiltelefoner.

Forskere ved britiske University of Essex bringer oss siste tilskudd av informasjon på strålingsfronten. De konstaterer nå at mennesker som sier seg være spesielt følsomme for mobilstråling tar feil når de hevder bestemte helseplager henger sammen med stråling fra basestasjoner, skriver Cellular News.

Treårig prosjekt

Forskningsprosjektet har pågått i tre år, og involvert 44 personer som oppgir å være plaget av strålingsrelatert ubehag. En kontrollgruppe på 114 mennesker uten slikt ubehag har dessuten også fulgt prosjektet gjennom hele testperioden.

Alle deltakerne gjennomgikk flere forskjellige tester. I åpne tester hvor forsøkspersonene fikk opplyst at de ble utsatt for stråling, rapporterte de mobilfølsomme om større ubehag enn kontrollgruppen.

Forskerne konkluderte dermed at laboratorieomgivelsene i seg selv ikke hadde noen innvirkning på testresultatet.

Blindtester

Når gruppene derimot gjennomgikk blindtester, samsvarte ikke lenger tilbakemeldingene fra testgruppen med strålingens tilstedeværelse. Når det ikke ble opplyst hvorvidt rommet var utsatt for stråling eller ei, kunne forskerne med andre ord ikke påvise unormale plager hos de angivelig overfølsomme personene.

De overfølsomme rapporterte under disse omstendighetene alltid de samme plagene, uavhengig av hvorvidt de ble utsatt for GSM-stråling, 3G-stråling eller ingen stråling i det hele tatt.

Fysiologiske tester utført på personene avslørte heller ingen sammenheng mellom stråling og fysiske plager.

Totalt klarte 2 av de 44 overfølsomme testpersonene å treffe rett hver gang de ble spurt hvorvidt de trodde de var utsatt for stråling eller ikke. Til sammenligning klarte 5 av de 114 menneskene i kontrollgruppen det samme. Denne andelen samsvarer med hva som kan forventes av korrekte treff basert på ren gjetning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen