Kan Google videreselge din mail?

Google lanserte med brask og bram sin nye nettleser Chrome denne uken. Det ble fort satt fokus på de vide brukeravtalene i denne nettleseren, hvor Google i realiteten tar seg retten til å bruke og videreselge alt du laster opp gjennom deres nettleser. De kan da i praksis selge dine personlige mail til andre selskaper. Google har beklaget ordlyden i avtalen og lovet å gjøre den om. Men ville denne avtalen uansett holdt i en norsk rett?

Les også: Google trekker brukeravtale.

Omdiskuterte avtaler
Vi forhørte oss med ekspert på rettsinformatikk og forsker Jon Bing. Selv tar han Googles brukeravtale med en stor klype salt. Han frykter ikke at Google vil selge mailen hans til fremmede.

- Slike brukeravtaler er et svært komplisert område. Avtaler står svært sentralt i jussen og det er en stor diskusjon om når en avtale er bindende. Avtaler som dette hvor du godtar med et klikk er svært omdiskuterte da brukere ofte klikker kun for å komme seg videre uten å lese selve teksten, forklarer han til Teknofil.


Google tar seg retten til å fritt kunne bruke alt du laster opp gjennom deres nye nettleser.

Han påpeker at det er viktig at folk setter seg inn i slike avtaler før de klikker, men han tviler sterkt på at alle Googles klausuler ville holde i en norsk rett.

- Hvis det oppstår en situasjon hvor Google påførte nordmenn økonomisk tap ved å videreselge deres mail, så ville det nok ikke holdt å vise til denne brukeravtalen. Her er det også andre lovverk som spiller inn, påpeker Bing.

Etterlyser klarere regler
Samtidig påpeker han at det er et problem her at stadig flere teknologiselskaper tar seg vide rettigheter i sine brukeravtaler. Google selv påstår det denne gangen var et uhell at en standardavtale ble satt som brukeravtale for Chrome. Bing selv tviler ikke på dette, han mener mange store teknologiselskaper er svært naive når det gjelder jus. Samtidig ser han gjerne at det opprettes klare regler for dette området.

- Dette er et område som blir stadig viktigere, og forbrukernes rettigheter bør komme i fokus. Jeg vil gjerne se at det kommer klare avtaler og regler som ivaretar forbrukernes rettigheter ved slike avtaler. Samtidig har jeg ingen betenkeligheter med å ta i bruk Google Chrome på grunn av denne avtalen, derimot bør folk tenke seg nøye om hva de bruker nettleseren til, sier Bing.

Les også: Adobe kan selge dine bilder.

Han er mer skeptisk til at nettleserne lagrer informasjon om din nettbruk, og at du fort kan få ondsinnet programvare etter besøk på ymse nettsider. At Google fritt kan selge din mail frykter han derimot ikke.


Jon Bing mener Google neppe kan ta seg retten til å videreselge din mail.

Avtalene må tas seriøst
Selv om noen av klausulene i slike brukeravtaler kommer i konflikt med andre regelverk, så bør du ikke godta slike avtaler uten å ta de seriøst. Avtalene er nemlig fullt gyldige på flere områder ifølge Bing.

- Dette er den eneste måten produsentene kan sikre sine lisenser, så klausulene om lisenser og opphavsrett er uten tvil gyldige om du godtar avtalen. Derimot er man uenige om gyldigheten av klausulene med store avvik som den Google her har presentert, påpeker han.

Google har etter mye kritikk endret den engelske versjonen av sin brukeravtale. Den norske står derimot fortsatt i sin originale form. Google selv beklager at denne klausulen har kommet med i avtalen og sier de jobber med å endre ordlyden i teksten.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen