Kan få 30 år i fengsel for Twitter-melding

Kan få 30 år i fengsel for Twitter-melding

To meksikanere spredte falske meldinger om terror.

En kvinnelig radiovert og en mannlig mattelærer er blitt arrestert og risikerer opptil 30 års fengsel i Mexico, etter at de spredte meldinger om terror mot en barneskole i byen Veracruz på Twitter.

Det viste seg at det ikke var noen terroraksjon som fant sted, men rykteflommen satte i gang panikk som resulterte i blant annet bilulykker, kollaps av nødnummertjenester og annen uro fordi urolige foreldre dro raskt avgårde for å hente barna sine på skolen.

På grunn av dette står de to meksikanerne overfor det som kan være de mest alvorlige anklagene hittil mot noen som har benyttet seg av Twitter.

Belastet område

Veracruz er – som mange andre steder i Mexico – hardt rammet av vold og drap som følge av de stadig pågående konfliktene relatert til statlig forbud mot kjøp og salg av narkotika.

Ettersom verken medier eller myndigheter er pålitelige kilder til informasjon, har mange meksikanere tatt i bruk tjenester som Twitter for å raskt spre informasjon. Denne gangen kom altså situasjonen ut av kontroll.

– Kun videreformidling

Den 25. august så flere innbyggere i Veracruz flere væpnede soldater i gatene, noe som satte i gang en strøm av rykter om en nærstående væpnet konflikt.

Mattelæreren Gilberto Martinez Vera twitret da at fem barn var blitt kidnappet fra den aktuelle skolen. Dette skjedde ikke, men Martinez Veras advokat hevder at han kun fortalte informasjon han hadde hørt.

Radioverten Maria de Jesus Bravo Pagola sier at hun kun videreformidlet slike Twitter-meldinger, og at det er absurd at hun nå kan få 30 år i fengsel for å spre informasjon.

Amnesty kritiske

Aktivister har vært aktive på nettet for å få i stand en kampanje for å få de to Twitter-brukerne løslatt, og menneskerettighetsgrupper kaller ankalgene for overdrevne.

Amnesty International kritiserer myndighetene og hevder at de krenker ytringsfriheten. De sier videre at panikken kommer som følge av usikkerheten mange meksikanere føler midt i en pågående narkotikakrig – som har krevd flere enn 35 000 menneskeliv i Mexico de siste fem årene.

(Kilde: AP)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen