Månen avbildet med Sony Ericsson P1i i høyest oppløsning. Merk terminatoren, som ikke bør forveksles med Arnold Schwartzenegger.    Se også bildet i full oppløsning.
Månen avbildet med Sony Ericsson P1i i høyest oppløsning. Merk terminatoren, som ikke bør forveksles med Arnold Schwartzenegger. Se også bildet i full oppløsning. (Bilde: codename paragon)

Kan du ta bilder av månen med mobilen?

Vi brukte denne kikkerten til å ta bilde av månen.
Vi brukte denne kikkerten til å ta bilde av månen.

Mobilkamera utstyres med et stadig økende antall megapiksler, men kvaliteten truer ikke digitale kamera med utryddelse med det første.

Oppfinnsomme japanere har kommet med ekstrautstyr for å hjelpe med optiske effekter, mens andre lager ekstralinser med zoom. Slike linser er puslete greier, og det er derfor tvingende nødvendig å prøve mer potente løsninger:

Med 60 ganger forstørrelse er man i stand til å se objekter på langt hold. Spørsmålet er naturligvis hva en skal avbilde i en slik avansert vitenskapelig test. Vi valgte å studere månen.

Sony Ericsson P1i vs månen

Fremgangsmåten er enkel: Sikt inn, juster fokus til det ser greit ut med det blotte øye, sett kamera opp til okularet (den delen du titter inn i), bruk autofokus og knips et bilde. Sony Ericsson P1i har kraftig fotolys, men 400000 km er for langt hold, og ble ikke testet her. Derimot ble det benyttet da vi tok bilde av kikkerten vi brukte, så det er ingen tvil om at det er mye støy i bildet.

Oppsettet kan virke enkelt nok, men med 60 ganger forstørrelse flytter månen seg raskt over synsfeltet, så en bør være rask. Autofokus var helt nødvendig her for at bildet skulle bli bra, og det vanskeligste viste seg å være å holde kamera stødig mens autofokuseringen arbeidet før en kunne ta selve bildet.

Ser bra ut fra avstand

Bildet ser bra ut ved første blikk, men det er endel svakheter en merker seg ved nærmere ettersyn. For det første er nattsiden for mørk, den er rett og slett svart, og selv massering av data med for eksempel bildevisningsprogrammet Irfanview kan ikke hente frem noe der. Dette kan skyldes JPG-komprimeringen, som fjerner nyanser som ikke er synlige. Derimot ser svart ut til å ha fått RGB #010101 istedet for RGB #000000, altså er det mer grått enn svart.

Utsnitt av terminatoren.
Utsnitt av terminatoren.
Utsnitt av krateret Tycho.
Utsnitt av krateret Tycho.

Siden det ikke er atmosfære på månen, er overgangen (kalt terminatoren) mellom dag og natt svært skarp. Det er her en ser månelandskapet i best kontrast.

Dessverre er det her endel farvefeil, grønt og rødt er svakt forskjøvet, men dette kan også skyldes optikken i kikkerten. Likevel ser man at månen har et besynderlig grønnskjær, osten er helt klart overmoden.

Få kontraster

Det kan da være naturlig å ta en kikk på de lysere delene av månen, og krateret Tycho er en åpenbar kandidat. Den er lett å finne med sine karakteristiske lyse stråler som strekker seg over 1000 km ut fra krateret. Kontrastene er ganske utviskede, igjen er det antakeligvis JPG-komprimeringen som er synderen. I kikkerten var krateret krystallklart.

Funker det?

Konklusjonen er at en kan ta mange artige bilder med et mobilkamera, men det hjelper lite når optikken på mobilkaneraet er enkelt og JPG-komprimerinegn er for aggressiv. Uten autofokus hadde dette sannsynligvis vært et håpløst prosjekt.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen