Kan du se den?

Teknofil Kan du se den?

Kan du se den?

Forsker har skapt verdens minste mikrofon.

Mennesker liker å bygge ting stort og høyt, men har også en forkjærlighet for mikroskopiske ting – som for eksempel verdens minste batteri eller verdens minste videokamera.

Sist ut i "verdens minste"-serien er det som blir omtalt som verdens minste mikrofon – en liten kondensatormikrofon med en størrelse på bare 0,5 x 0,5 mm – såvidt synlig for det blotte øyet.

Mange potensielle bruksområder

Mikrofonen er basert på nano- og MEMS-teknologi (Microelectromechanical systems) og er skapt av den iranske forskeren Bahram Azizollah Ganji ved Babol Noshirvani University of Technology, som befinner seg 200 km nord for Teheran.

Ifølge Ganji skal mikrofonen ha en høy grad av sensitivitet og et lavt strømforbruk. En eventuell masseproduksjon av den knøttlille mikrofonen vil kunne bli billig, og bli brukt innen mange ulike områder.

Døve mennesker kunne for eksempel bruke mikrofonen uten at andre ville merke det, og innenfor medisin kan slike små enheter bli brukt til å diagnostisere hjerteproblemer på en bedre måte. Eller man kan bruke det til etterretning, mulighetene er mange.

Det er anslått at det kan bli produsert og sendt ut så mange som 1,7 millarder enheter av den MEMS-baserte mikrofonen innen 2014 – til bruk innen telefoner, nettbrett, bærbare PC-er, opptakere og Bluetooth-enheter som hodetelefoner.

(Kilde: ISNA)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen