AMD utvikler unik universalløsning
(Bilde: AMD)

AMD utvikler unik universalløsning

Kommende «Skybridge» skal kunne ta ARM- eller x86-prosessor etter behov.

Tidligere denne uken holdt brikkeprodusenten AMD sin Core Innovation Update-pressekonferanse, der de lettet på sløret og lot oss få noen glimt av planene de har for prosessorer de neste par årene. Selskapet skal satse sterkere på ARM-prosessorer, og det er ikke så merkelig – ifølge AMD egne estimater vil nemlig ARM fortsette å spise markedsandeler, mens vanlige x86-prosessorer vil få en svakt synkende kurve.

ARM blir stadig mer aktuelt.
ARM blir stadig mer aktuelt.

Født ut av AMDs interesse for både ARM- og x86-prosessorer er noe de kaller «Project Skybridge», som etter planene skal komme på banen neste år. Skybridge er noe såpass spesielt som en rammedesign som skal kunne fungere med både x86- og ARM-prosessorer. Det vil si at det skal være mulig å bygge systemet uten å ta hensyn til prosessoren.

Skybridge vil være bygd på 20 nm produksjonsprosess, og x86-prosessoren vil ha nestegenerasjons «Puma+»-prosessorkjerner. Dens ARM-bror vil på sin side være basert på ARMs Cortex-A57-kjerne, og blir da AMDs første ARM-modell ment for forbrukermarkedet. Den vil da logisk nok være Android-kompatibel.

Faktisk skal de to prosessortypene også være pin-kompatible, noe som gjør det ekstra spennende. I teorien skal det da være mulig å for eksempel lage ett nettbrett og selge det med ARM-prosessor for de som vil ha lang batteritid, mens utgaver med x86-prosessor kan være for folk som er litt mer interessert i ytelse.

AMDs aller første ARM-prosessor «Seattle» vil slippes senere i år, men denne er ment for bruk i servere.

Nye design i 2016

AMD nøyer seg selvsagt ikke med Skybridge-satsingen. I løpet av 2016 har AMD planer om å komme med nok en ARM-prosessor, som for nå bare går under navnet «K12». Denne vil være av AMDs egen design, og håpet er nok å sette en ny ARM-standard når det kommer til ytelse kontra strømforbruk.

En splitter ny x86-design skal også være planlagt for 2016, uten at AMD har villet komme ut med noen detaljer der. Men utviklingen for både denne og K12 skal ledes av Jim Keller, som blant annet var arkitekturansvarlig for Apples A4- og A5-prosessorer, samt AMDs K8-prosessor – sistnevnte kanskje bedre kjent som AMD Athlon 64.

Det er derfor nærliggende å tro at begge disse prosessordesignene vil ha fokus på å passe inn i strømgjerrige systemer, og at det da er liten sjanse for at AMDs helt nye x86-kjerne vil være noe forsøk på å returnere til fordums storhet (Ekstra). Men fra et økonomisk ståsted er da også det smarteste å gå etter de store markedsandelene, fremfor å satse penger og prestisje på å bli best i et stadig smalere entusiastmarked.

«Mullins» og «Beema» er allerede avkledd:
Slik er AMDs nye mikrosystemer >>>

Kilde: ExtremeTech

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen