Kan svak krone gjøre det dyrere å handle elektronikk?
(Bilde: Elkjøp)

Kan svak krone gjøre det dyrere å handle elektronikk?

Vi spurte Elkjøp og elektronikkforhandlernes bransjeorganisasjon.

Kronekursen har falt drastisk i det siste, og på tirsdag var den norske kronen verdt like lite som den svenske – noe som ifølge VG er første gang på fjorten år. At kronen blir mindre verdt betyr ikke bare at det blir dyrere for oss som liker å shoppe når vi er på ferie i utlandet, det kan også bety høyere priser på importerte varer her hjemme.

Håkon Mageli i Orkla Foods sier for eksempel til VG at all matvareimport er blitt markant dyrere på grunn av fallet i kronekursen. Samtidig hevder bilprodusenten Tesla at prisene på selskapets populære elbiler ikke vil bli påvirket med det første.  

Men hva med prisene på TV-er, PC-er, mobiltelefoner og annen forbrukerelektronikk? 

Kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp forteller til Tek.no at prisene i selskapets butikker neppe vil påvirkes av kronekursen på kort sikt.

– Først og fremst er det slik at det er konkurransen i det norske markedet som påvirker prisene vi setter. Kundene våre sier de er opptatt av at vi i Elkjøp skal være prisledende og derfor er det viktig for oss alltid å oppleves som konkurransedyktige på pris. Det skal mye til før svingninger i valutamarkedet vil påvirke prisene i våre varehus, sier Schmidt.

Sikrer seg valutamessig

Schmidt sier Elkjøp-konsernet har sikret seg valutamessig, i tillegg til at de er til stede i flere markedet med flere ulike valutaer.

– Dette fører til at vi her i Norge merker relativt lite direkte til svingninger i kronekursen, i alle fall på kort- og mellomlang sikt.

Han understreker imidlertid at ting kan se annerledes ut om kronefallet skulle bli langvarig.

– Det er imidlertid for tidlig å si noe om hva langtidskonsekvensene rundt dette for oss eventuelt blir. 

Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.
Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.Foto: Stiftelsen Elektronikkbransjen

Kommunikasjonssjef Marte Ottemo i bransjeforeningen Elektronikkbransjen forteller at hun har snakket med alle de store aktørene i bransjen om kronefallet, og hvilken betydning det kan få for prisnivået.

– Gjennomgående er svaret at selskapene har sikret seg ved å være til stede i flere land, og er eksponerte mot ulike valutaer. Bransjen er dermed ikke så veldig utsatt som man kanskje kan tro i og med at vi stort sett importerer all elektronikk i norske butikkhyller, og vi forventer dermed ikke at forbrukeren kommer til å merke noe på prisene ut i butikk den nærmeste framtid, sier Ottemo til Tek.no.

Hun forteller videre at variasjoner i valuta historisk sett har hatt liten påvirkning på utprisene i butikk.

– Men dersom kronen holder seg svak i lengre tid, tre til seks måneder, så kan det bevege prisene på sikt, avslutter hun.

Vi har kåret Norges billigste nettbutikk:
Se resultatet av landets største pristest »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen