Kan printe strømkretser på «alt»
(Bilde: Purdue University)

Kan printe strømkretser på «alt»

Ny teknologi kan gjøre myke roboter og myk elektronikk tilgjengelig for masseproduksjon, slik at nesten hva som helst kan bli et «kretskort».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Noen universiteter og selskaper har allerede utviklet såkalte «myke roboter» og bøyelig elektronikk, men vi har fortsatt til gode å se disse satt ut i noen form for masseproduksjon. Nå melder nettsiden Engadget at en gruppe forskere ved Purdue Universitetet i Indiana i USA skal ha funnet frem til en metode som gjør det mulig å produsere dette i en større skala.

Ifølge en nyhetsmelding fra universitetet kan dette bane vei for «smidige roboter og tøyelige klesplagg som folk kan ha på seg for å interagere med datamaskiner, eller for terapeutiske formål», for eksempel ved å assistere med fysisk rehabilitering.

– Vi ønsker å lage tøyelig elektronikk som kan være kompatibelt med myke maskiner, som for eksempel roboter som må kunne presse seg gjennom små åpninger, sier Rebecca Kramer fra utviklingsteamet.

Printer med flytende metall

En illustrasjon fra Universitetet på hvordan de ser for seg at teknologien kan brukes.
En illustrasjon fra Universitetet på hvordan de ser for seg at teknologien kan brukes. Foto: Purdue University

Metoden går ut på å skrive ut kretser med en blekkskriver fylt med en flytende metall-legering, som ifølge Kramer gir dem muligheten til å feste strømkretser til nesten hva som helst, inkludert tøyelige materialer og klær.

For at det flytende metallet skal kunne gå gjennom en blekkskriver må metall-legeringen løses opp ved hjelp av et «ikke-metallisk» løsemiddel som for eksempel etanol, og så brukes ultralyd til å spre metallpartiklene i oppløsningen ut på nano-nivå.

Også det norske selskapet Thin Film Electronics jobber med «trykket elektronikk», som blant annet kan koble matvarer til Internett (Tek Ekstra) »

Etter «utskriften» er kretsene dekket av oksidert gallium, som ikke leder strøm. Denne hinnen kan fjernes med lett trykk, for eksempel ved å dra over den med en skarp silisiumspiss. Ifølge Kramer gir dette dem muligheten til å velge hvilke deler av elektronikken de vil aktivere, ved å legge trykk på akkurat disse områdene.

Det er mange andre prosjekter som fikser eller forbedrer kroppen. Hva med en kontaktlinse med zoom? »

Nyttig for avanserte proteser

Denne teknologien kan være veldig nyttig for utviklingen av avanserte proteser, da særlig for komplekse kroppsdeler som for eksempel hender, der trykkfølsomhet er svært viktig når vi jobber med fingrene. Med slike kretser vil det kanskje bli lettere å lage myke håndproteser, med trykkfølsomme sensorer som kan gi tilbakemelding til brukeren.

3D-printing gjør spesialtilpassede proteser stadig billigere, og denne armprotesen styres ved hjelp av mobiltelefonen din »

(Kilder: Purdue University via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen