Plastveier har visst mange fordeler.
Teknofil
Plastveier har visst mange fordeler. (Bilde: Montasje: Shutterstock/VolkerWessels)

Kan plast erstatte asfalt på veien?

Nederlandsk by er villig til å gi det et forsøk.

Asfaltveier krever vedlikehold og oppgraderinger, og prosessen med å legge asfalt fører til store CO2-utslipp hvert år. Er det ikke på tide å finne et mer klimavennlig alternativ? Det nederlanske selskapet VolkerWessels tror de har funnet løsningen, skriver The Guardian.

De vil nemlig lage veier av 100 prosent resirkulert plast, som er vedlikeholdsfrie og som skal ha tre ganger så lang levetid som dagens asfaltveier. I tillegg skal plastveiene være mye raskere å få på plass.

Foto: VolkerWessels

Andre fordeler med plastveiene skal ifølge VolkerWessels være at de lettere kan integreres med andre typer løsninger, eksempelvis oppvarmede veier på vinterstid. Deres design gjør det dessuten enkelt å legge kabler og rør på innsiden, samt at det skal være mulig å samle opp regnvann. Veiene skal tåle temperaturer fra minus 40 grader til pluss 80 grader.

Først test i Rotterdam?

Foreløpig er plastveiene bare på konseptstadiet, men VolkerWessels er klare til å teste ut den potensielt banebrytende løsningen sin. Derfor ser de nå etter samarbeidspartnere for å gjennomføre en første test. Byrådet i den nederlandske byen Rotterdam virker interessert i akkurat det:

– Vi er veldig positive til utviklingen av PlasticRoad. Rotterdam er en by som er åpen for pratktiske eksperimenter og innovative løsninger. Vi har en «vei-lab» tilgjengelig, hvor oppfinnelser som denne kan testes ut, sier byrådsingeniør Jaap Peters til The Guardian.

Kan komme innen tre år

VolkerWessels sier de trenger en test-vei for å få svar på hvordan plastveiene håndterer vått eller glatt føre. Hvis testen går slik selskapet håper, kan den første strekningen med PlasticRoad rulles ut innen tre år.

Foto: VolkerWessels

Det nederlandske selskapet har for øvrig 15 000 ansatte, og rundt 120 datterselskaper rundt omkring i verden. De står bak en rekke veiprosjekter, og la for et par år siden ny asfalt på den rullebanen til den britiske flyplassen Gatwick.

Med andre ord er det et selskap med erfaring og kompetanse som står bak idéen om plastveier, ikke bare en fyr med en Indiegogo-drøm:

Tror du solcelleasfalt kan redde verden? »

(Kilder: VolkerWesselsThe Guardian)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen