(Bilde: Pablo H Caridad/Shutterstock.com, Wikipedia Commons)

Kan overvåke 75 prosent av all nettrafikk i USA

Rekker over langt mer enn bare telefonsamtaler og metadata.

 

Det ble raskt stor storm tidligere i sommer, da Edward Snowden lekket dokumenter om at amerikanske NSA drev storstilt overvåkning av ikke-amerikanske statsborgere via Internett.  

Nå har nye dokumenter som hittil har vært hemmeligstemplet blitt avgradert, og det viser seg at NSA har blant annet kan snappe opp hele 75 prosent av all amerikansk Internettrafikk, melder Wall Street Journal.

For selv om NSA har en meget begrenset myndighet til å overvåke amerikanske statsborgere, har de altså et overvåkningsprogram, kalt PRISM, som snapper opp mye mer enn først antatt. 

Kan overvåke alt            

For nå viser det seg at PRISM er langt mer avansert, og kapabel til å overvåke langt mer enn bare telefonsamtaler og metadata. For ifølge Wall Street Journal kan nemlig NSA spore omtrent all aktivitet på Internett.

Denne massive overvåkningen gjør at NSA ikke bare fanger opp samtaler mellom utenlandske borgere – hvilket er hva de har lov til. Dokumentene WSJ har tilgang til viser at de tar opp 56 000 samtaler via Internett fra amerikanske borgere, som ikke har noen tilknytning til terrorisme.

Nye avgraderte dokumenter

Etter massivt press fra flere hold, deriblant rettighetsorganisasjonen EFF, har en rekke nye dokumenter, som tidligere var hemmeligstemplet, nå blitt tilgjengelig for allmennheten.

I dokumentene kan du blant annet lese om at NSA i 2011 utførte hele 250 millioner overvåkninger av forskjellig grad, og at FISC (Foreign Intelligence Surveillance Court) – den hemmelige domstolen som skal passe på denne overvåkningen – hadde heller liten kontroll på hva NSA faktisk gjorde.

Alle de nye dokumentene kan du laste ned og lese her.

USAs storstilte overvåkning ble brettet ut for verden i juni:
Slik kunne USA overvåke alt du gjør hos Facebook og Google »

(Kilder: The Wall Street Journal, Cnet, Arstechnica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen