17. januar kan være Zen-datoen
(Bilde: AMD)

17. januar kan være Zen-datoen

Rykter hevder AMDs Zen-prosessorer slår prismessig «knock out» på Intels Skylake.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

For tiden kribler det nok litt ekstra i magen hos tidligere AMD-entusiaster som de siste årene har søkt tilflukt hos den mer frempå rivalen deres, Intel. Tidlig neste år vil nemlig AMD atter ta opp kampen mot Intel i entusiastsegmentet, der vi finner de aller kraftigste prosessorene ofte foretrukket for spill og heftig dataprosessering.

Lansering og modellnavn spikret?

Ifølge ryktebørsen skal AMD nå ha spikret både lanseringsdato og modellnavn for sine entusiastprosessorer. «Summit Ridge» blir som tidligere meldt den første prosessorplattformen basert på Zen-arkitekturen

Dette bildet skal formodentlig vise at SR7 med åtte kjerner blir første prosessorserie ut, før SR5- og SR3-serien kommer like etter.
Dette bildet skal formodentlig vise at SR7 med åtte kjerner blir første prosessorserie ut, før SR5- og SR3-serien kommer like etter. Foto: Chephell.com

Ifølge et lekket bilde fra en intern AMD-presentasjon vil Summit Ridge deles inn i de tre prosessorseriene SR3, SR5 og SR7. Ikke helt ulikt Intels inndeling av sine Core-prosessorer, med i3, i5 og i7.

Som du kan se av det lekkede bildet vil AMD sende sin SR7-serie ut på markedet før SR5 og SR3 følger like etter. Prosessorene ser ut til å skulle gå over disk for omtrent 1500 til 2000 yuan og oppover, noe som ifølge Guru3D tilsvarer fra 200-300 dollar.

Det regnes som relativt sikkert at AMD vil benytte den kommende elektronikkmessen CES i Las Vegas til å annonsere Summit Ridge, og da i første rekke de åttekjernede SR7-prosessorene. CES går av stabelen 5. januar. 17. januar blir av flere pekt ut som en mulig lanseringsdato.

8 kjerner og egne overklokkingsbrikker

De kraftigste SR7-prosessorene byr på åtte prosessorkjerner og 16 tråder med Hyper Threading, noe det ikke er sikkert vi kan vente av prosessorene i SR5- og SR3-serien.

Enkelte overklokkingsvennlige SR7-prosessorer skal også være på vei, men da med en pris som starter på omtrent 500 dollar. Da er vi straks i Intel-land hva gjelder pris.

Det ryktes at enkelte Summit Ridge-prosessorer kan ta opp kampen ytelsesmessig med inntil dobbelt så dyre Intel-prosessorer. Akkurat det tar vi med en klype salt, men spennende blir det uansett å se hvor mye sannhet som ligger i spekulasjonene når vi får fasiten på nyåret. 

Dette er «Zen»

Zen er en helt ny prosessorarkitektur fra AMD basert på 14-nanometers FinFET-produksjonsprosess som AMD har jobbet med i svært lang tid. De første prosessorene som vil være basert på Zen-kjerner går under navnet «Summit Ridge».

I Summit Ridge-generasjonen får vi prosessorer med opptil 8 Zen-kjerner og 16 tråder. Ifølge AMD vil Zen by på 40 prosent høyere ytelse per klokkesyklus enn dagens raskeste Excavator-prosessorkjerner (basert på 28-nanometers produksjonsprosess). I tillegg skal det totale energiforbruket være kraftig redusert.

Zen skal by på 40 prosent høyere ytelse per klokkesyklus enn dagens raskeste Excavator-prosessorkjerner. I tillegg skal det totale energiforbruket være kraftig redusert, ifølge AMD.
Zen skal by på 40 prosent høyere ytelse per klokkesyklus enn dagens raskeste Excavator-prosessorkjerner. I tillegg skal det totale energiforbruket være kraftig redusert, ifølge AMD.

Zen og Summit Ridge vil ta i bruk en ny AM4-plattform med en ny sokkel. Som en følge av dette kommer endelig støtte for DDR4-minne på plass, noe Intel har hatt siden Skylake ble lansert på sensommeren i fjor. I tillegg til DDR4-støtte er også teknologier som PCIe Gen 3, USB 3.1 Gen2, NVMe og (endelig!) SATA Express støttet som standard «ut av boksen». 

AMD satser fremdeles på å kombinere prosessorkraft og grafikk »
Dette er de nye «spill-prosessorene» deres »

(Kilder: WccfTech, Guru3D)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen