Illustrasjon.
Teknofil
Illustrasjon. (Bilde: Shutterstock)

Forskere har løst et stort kreftmysterium

Mener å ha funnet «av-knappen» til kreftcellene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En gruppe forskere ved den amerikanske Mayo Clinic mener å ha oppdaget en måte å få kreftceller til å slutte å dele seg på.

The Telegraph skriver at gamle celler som forbereder seg på å dø, egentlig skal slutte å dele seg. Dette skjer ved at microRNA-et i cellene aktiverer produksjonen av et protein som kalles PLEKHA7.

I kreftceller klarer ikke microRNA-et å forsyne cellene med nok PLEKHA7, og cellene begynner å dele seg ukontrollert. Dette resulterer i kreftsvulster, skriver nettstedet.

Har klart å aktivere produksjonen igjen

Forskerne ved Mayo Clinic har funnet ut at ved å injisere microRNA direkte inn i en svulst, har protein-mengden blitt normalisert, og cellene har sluttet å dele seg.

The Telegraph skriver at forskerne har utført vellykkede tester av metoden på kreftceller fra lungkreft, brystkreft og blærekreft. Avisen skriver at forskerne sammenlignet resultatene med å aktivere bremsene på en bil.

– Vi burde nå kunne klare å gjenetablere bremsene og gjenskape normal cellefunksjon, sier Profesor Panos Anastasiadis ved The Department for Cancer Biology i USA.

Han fortsetter:

– De tidlige resultatene for noen aggressive krefttyper er veldig lovende. Dette representerer en uventet ny biologi som kan gi oss koden, programvaren, for å «skru av» kreft.

Det motsatte fungerer faktisk også; forskerne har klart å «skru på» utviklingen av kreft ved å fjerne microRNA-et fra celler.

Noen forskere vil gi deg evig liv ved å drepe døende celler: 
— Verdens første menneske som vil leve i 1000 år er allerede født »

Lenge til noen eventuell kreft-kur

 Det er imidlertid viktig å påpeke at forsøkene er gjort på laboratoriedyrkede kreftceller, og ikke verken mennesker eller dyr som faktisk har kreft. Nå fokuserer forskerne på å finne en praktisk «leveringsmetode» for microRNA-et.

Henry Scowcroft ved Cancer Research UK betegner studien som viktig, og sier at den løser et biologisk mysterium man har lurt på lenge. Men han understreker samtidig at det vil ta lang tid før vi finner ut hvordan dette kan brukes i praksis.

Forskere har gjort mye rart gjennom tidene: 
De 10 sprøeste medisinske eksperimentene i historien »

(Kilde: The Telegraph via Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen