Kan få tilbake penger etter enorm minne-rettsak
(Bilde: Shutterstock)

Kan få tilbake penger etter enorm minne-rettsak

Funnet skyldig i prissamarbeid. Må betale kundene enorme summer.

En rekke produsenter av DRAM (Dynamic Random-Access Memory) er blitt dømt til å betale tilbake penger til forbrukere og bedrifter, etter å ha drevet med ulovlig prissamarbeid rundt årtusenskiftet, melder Neowin.

Det ulovlige prissamarbeidet har ført til at amerikanske forbrukere i tidsperioden mellom 1. januar 1998 og 21. desember 2002 har betalt mer for minnet som sitter i dataproduktene sine, mer enn hva de skulle ha gjort om prissamarbeidet ikke hadde funnet sted. 

Krever ikke kvittering

Ifølge Techpowerup er det ikke satt noen krav til kvittering eller annen dokumentasjon for å sende inn søknad om kompensasjon, men det anbefales at du har en eller annen form for dokumentasjon utover selve produktet. 

Det er snakk om en ganske varierende sum som utbetales, der den vanligste kompensasjonen er satt til 10 dollar, eller omlag 60 norske kroner.De største kundene kan imidlertid få opptil 1000 dollar, eller rundt 6000 norske kroner. 

Gjelder ikke alle

Det er dog ikke alle som får nyte godt av denne kjennelsen. Først og fremst gjelder det amerikanske forbrukere, som attpåtil er såkalte «indirekte kjøpere» av minnet, som kan søke om kompensasjon. Det betyr at både de som har kjøpt rene minnemoduler og produkter der minnemoduler er inkludert, som ferdigbygde maskiner, bærbare, mobiltelefoner, spillkonsoller og grafikkort i tidsperioden, vil være kvalifisert. 

Med andre ord gjelder det ikke de som har forhandlet om DRAM-minne direkte med produsentene.

Hittil er produsenter som Elpida Memory (Japan), Hynix Semiconductor (Sør-Korea), Infineon Technologies AG (Tyskland), Micron Technology (USA), Mosel Vitelic (Taiwan), Nanya Technology Corp. (Taiwan) og NEC Electronics America (USA) dømt til å betale erstatning.

Det skal dreie seg om summer på opp i mot 310 millioner dollar totalt,  eller nærmere 1,9 milliarder norske kroner. 

Lurer du på hvor mye minne du trenger?
Vi har testet hva som skal til for helt vanlig bruk » (Ekstra)

(Kilde: Neowin, Techpowerup)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen