(Bilde: Vegar Jansen, Tek.no)

Kan en klatt gi oss en kjøligere prosessor?

Vi har satt vår gamle smøremetode opp mot en «nymotens» pastaklatt.

Det finnes mer enn én måte å flå en katt på, noe vi om ikke annet fikk merke da vi byttet prosessorkjøler på kollega Espens støyende PC. Smøre den termiske pastaen utover? Det var jo helt feil, fikk vi sporentreks vite i forumtråden – pastaen skulle da påføres i form av en klatt eller dråpe, som da vil presses ned og utover prosessorens varmespreder når kjøleblokka festes.

Dette metoden skal visstnok føre til jevnere spredning, og ikke minst at vi unngår luftlommer og eventuelle ujevnheter som kan oppstå når pastaen smøres manuelt.

Dette hørtes jo ikke direkte ulogisk ut, men en slik metode vil også spre den termiske pastaen i en rund form fra sentrum, mens de fleste prosessorer har firkantede varmespredere. Sånn sett vil ikke denne smøremetoden spre pastaen over hele varmesprederen, noe som høres mindre effektivt ut. Men tanken bak er at pastaen i det minste skal dekke selve prosessorkjernen under, som jo vil være det varmeste området.

Ny og bedre metode?

For undertegnede, som siden midten av 90-tallet har brukt den «gammeldagse» metoden med å smøre pastaen utover manuelt, er denne «nymotens» klattmetoden interessant nok – men er det nå egentlig noen forskjell å snakke om? Og i så fall – hvor stor?

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (23)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen