Kan én DVD-plate romme 40 000 HD-filmer?
Teknofil
(Bilde: iStock/22062333)

Kan én DVD-plate romme 40 000 HD-filmer?

En ny teknikk skal i teorien gjøre det mulig.

En DVD-plate rommer i dag 4,7 gigabyte med data. Nå en forsker at han har funnet en metode for å øke lagringskapasiteten til svimlende 1 000 terabyte, skriver Fastcolabs.com. Det vil i så fall si at du kan lagre 40 000 filmer i HD-kvalitet på én DVD-plate.

Teknikken er dog rimelig komplisert. Til nå har de fleste trodd at skriving av data til en optisk DVD-plate har vært begrenset av at lyset ikke kan brytes ned til mindre 500 nanometer, og at det samme gjelder for laserlys.

Dr. Zongsong Gan fra Swinburne University of Technology i Australia og hans medhjelpere har derimot klart å få tallet ned i bare 9 nanometer. De klarte de ved å bruke to laserlysstråler i stedet for én, mens de samtidig blokkerte ut lyset som var overflødig.

Enklere forklart

Det finnes heldigvis en veldig forenklet forklaring av teknikken også: Tenk deg at du har et ark som du skal fylle med tekst eller tegninger. Til nå har det bare vært mulig å skrive med en tjukk sprittusj, mens den nye teknikken er som å bruke en syltynn filtpenn i forhold. Det samme prinsippet er tilsynelatende gjeldende for skriving av data til en DVD-plate også.

Nyvinningen innebærer for eksempel at vi på sikt kan få filmer med skyhøy oppløsning på en DVD, eller lagre enorme mengder informasjon på en og samme plate.

Partybrems ...

Derimot forklarer Dr. Gan at de står overfor en stor utfordring før det kan bli praktisk mulig å ta i bruk den nye teknikken, og det er skrivehastighet. Med dagens skrivehastighet vil det ta vanvittig lang tid å føre over 1 000 terabyte med data til en DVD. Også lesehastigheten i PC-er og DVD-spillere vil bli nødt til å økes betraktelig for at dette i det hele tatt skal ha noe for seg.

For øvrig virker det som om Dr. Gan selv har mer tro på andre fremtidige løsninger for lagring av data enn DVD-formatet han selv har jobbet med å videreutvikle:

– Jeg har en visjon for samfunnet vårt om at alle i fremtiden vil ha sin egen databankkonto, på samme måte som vi alle har en vanlig bankkonto i dag. Der kan vi lagre alle våre data. Vi vil ikke trenge de samme tingene som i dag, som telefoner, iPad-er eller laptoper; Vi vil bare trenge en slags touchskjerm med dataprossessering, mens all lagring skjer i skyen, sier Dr. Gan.

Les mer om studien hans på Nature.com.

Ny rekord for harddisker:
Verdens største rommer 10 terabytes »

(Kilder: Fastcolabs.comNature.com)

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen