(Bilde: Shutterstock)

Kan elektrosjokk erstatte kaffe?

Mini-støt holdt testpersonene våkne mye lenger.

Elektrosjokk er svært omstridt som behandlingsmetode, men brukes fortsatt i noen tilfeller innen psykiatrien. Nå melder The Verge at det amerikanske flyforsvaret, Air Force, har testet ut elektrosjokk på mentalt friske soldater. Det er litt uvanlig, men hensikten var å sjekke om de konsentrerte seg bedre med denne typen stimuli enn koffein, eller uten noen av delene.

I ett av forsøkene skulle testpersonene holde seg oppe i 30 timer. De som fikk elektrosjokkbehandling, hadde visstnok dobbelt så bra konsentrasjon mot slutten av eksperimentet – i forhold til de som verken hadde fått elektrosjokk eller koffein. Kaffe-drikkerne holdt ut kortest i det 30 timer lange eksperimentet.

– Vi oppdaget at folk som får denne typen stimulering utfører oppgavene sine mer konsekvent, sier forsker R. Andy McKinley til Boston Globe i forbindelse med samme studie.

Mild sjokkbølgeterapi

Dobbel macchiatto eller enkel sjokkbølgeterapi?
Dobbel macchiatto eller enkel sjokkbølgeterapi?Foto: Shutterstock

I en annen studie foretatt av White State University i fjor, ble resultatene omtrent det samme. Der kom forskerne frem til at du ville unngå negative bivirkninger ved kaffedrikking, som rastløshet, ved heller å bruke sjokkbølgeterapi.

Dette er riktignok snakk om et veldig mild form for sjokkbølgeterapi. Testpersonene selv omtaler det som "en mild prikking", altså langt ifra den elektrosjokkbehandlingen du ofte ser portrettert i spillefilmer. I ett av eksperimentene som ble gjort med US Air Force, fikk testpersonene kun én milliampere til hjernen i ti minutter.

For å avgjøre om sjokkbølgeterapi kan være hensiktsmessig, og uten fare for å skade hjernen, gjenstår det riktignok mye testing.

Ny forskning viser:
Internett-trollene er psykopater »

(Kilder: Boston Globe, The Verge)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen