Slik ser Lechal ut.
Teknofil
Slik ser Lechal ut. (Bilde: Ducere Technologies)

Kan disse tråkke på Google Glass?

Indiske gründere mener sko kan være «smartere» enn både briller og klokker.

Ha på-dingsene, kjent som «wearables» på engelsk, er i full anmarsj, og med dem følger det store spørsmålet: Har vi bruk for dem?

Dette har åpenbart to indiske gründere fundert på også, før de bestemte seg for å lage et ha på-produkt som du ikke bare ville la bli liggende. Resultatet ble Lechal, smartskoen.

Google Maps og vibrering

Lechal er en smartsko produsert av det indiske selskapet Ducere Technologies, skriver Extremetech. En smartsko? Skal vi virkelig ha enda flere smarte ting på oss? Neida, ikke ifølge selskapet selv. Dette er et produkt som skal erstatte andre «wearables», slik som smartklokker og Google Glass, og ikke komme som et tillegg. Men, tilbake til det om litt.

Med skoene skal du kunne måle skritt mye mer presist enn med andre metoder, samt måle kaloriforbruket, distansen du har gått og hvor du er. Lechal, som for øvrig betyr «ta meg med» på indisk, kan kobles opp mot Google Maps, og viser dermed den eksakte ruten du har gått eller løpt. 

Sålen kommer i unisex-versjon, og skal passe i de fleste sko.
Sålen kommer i unisex-versjon, og skal passe i de fleste sko.Foto: Ducere Technologies

En liten genistrek er imidlertid at skoene kan vibrere, og dermed si fra hvilken retning du skal gå om du har plottet inn en rute i kartet for å få navigasjon. Særlig for blinde kan kanskje dette være til stor hjelp, tror utviklerne.

Det er også en rød, mer fargesprakende versjon av skoen.
Det er også en rød, mer fargesprakende versjon av skoen.Foto: Ducere Technologies

Smartskoene fås for øvrig i både rød og svart utgave, men det har lite å si. Selve teknologien sitter nemlig i sålen. Dermed kan du ta ut sålen og bruke den i nesten hvilken som helst sko. Sålene selges også separat, dersom du ikke liker designet på Lechai-skoene.

Bedre med sko?

Men tilbake til det første spørsmålet: Hvorfor velge Lechal fremfor for eksempel en smartklokke eller Google Glass? Riktignok er det lite hensiktsmessig å utstyre fottøy med skjermer, men Lechal har én stor fordel i at du langt sjeldnere lar skoene bli stående hjemme, enn en klokke eller en brille når du går ut døra.

Du kan enkelt skifte batteri på sålens endestykke, som attpåtil er vanntett. Praktisk for jogging i norsk vær.
Du kan enkelt skifte batteri på sålens endestykke, som attpåtil er vanntett. Praktisk for jogging i norsk vær.Foto: Ducere Technologies

Smartskoene (eller -sålene) er først og fremst myntet på markeder i India og andre utviklingsland, der størsteparten av verdens blinde lever, men du kan nok regne med å kunne kjøpe et par her i Europa også. Prisen vil ligge rundt 600 kroner og oppover.

Synes du fortsatt smartklokker er en bedre løsning?
Da er disse iWatch-konseptene verdt en titt! »

(Kilde: Extremetech, Pocket-lint)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen