(Bilde: Rambus)

Kan dette være verdens minste kamera?

Forsker har laget et mikroskopisk kamera som passer overalt.

Forskeren Patrick Gill hos Rambus har klart å utvikle det som kan være ett av verdens minste kameraer. Med en diameter på 200 mikron – 0,2 millimeter – kan nesten alt utstyres med dette kameraet. Selve sensoren er knøttliten og glassklar, og tar opp bildedata uten å bruke et objektiv foran seg.

128 x 128 piksler

Ekstremt lite "kamera".
Ekstremt lite «kamera».Foto: Rambus

Miniatyrisering av linser og objektiver har et problem når det blir smått nok: å lage presise kurver på overflaten av linsene. Gill mener å ha en løsning på dette problemet.

Han dropper objektivet fullstendig, og bruker en maske foran sensoren i stedet. Glasset i overflaten av sensoren har fått frest inn et spiralmønster, som gjør at sensoren tar opp en rund lysansamling.

Virkemåten sammenlignet med et tradisjonelt kamera.
Virkemåten sammenlignet med et tradisjonelt kamera.Foto: Rambus

Deretter brukes datamaskiner til å rekonstruere motivet. Dette er mulig  fordi dataprogrammet kjenner den nøyaktige konstruksjonen til den innfreste masken.

I dag lager prototypene av denne teknologien bilder som er 128 x 128 piksler stort, og med et godt gjenkjennelig resultat.

«Seende» utstyr

Målet til denne utviklingen er ikke å erstatte konvensjonell kamerateknologi. I stedet er tanken å kunne utstyre nær sagt alle former for utstyr med innebygd datakraft med kamerasensoren. Den er liten nok til å passe overalt, og genererer bilder som kan brukes til bevegelsesdeteksjon, i stedet for en tradisjonell bevegelsessensor.

Prosessen for bildeopptaket.
Prosessen for bildeopptaket.Foto: DiyPhotography.net

Med denne kamerabrikken kan vi tenke oss «seende» medisinsk utstyr, sikkerhetsovervåking eller utstyr som kan betjenes ved hjelp av håndbevegelser.

Noen tar små bilder, andre tar store:
Dette er et portrett på 900 megapiksler »

(Kilde: diyphotography.net)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen