(Bilde: Christie's)

Kan bli en av verdens dyreste Apple-maskiner

Apple 1-prototype skal skifte eier.

Denne uken går en prototype av Apple 1 under hammeren hos Christie's i New York, og det er ventet enorm interesse. For bare en knapp måned siden ble produksjonsmodellen av Apple 1 solgt for svimlende 3,9 millioner kroner på auksjon.

Selv om det i denne omgang er snakk om en prototype, er det ventet hard kamp også her.

Signert av Woz

Apple 1-prototypen, som er egenhendig satt sammen (og signert!) av Steve Wozniak sammen med Steve Jobs, har en estimert verdi på en halv million dollar. Maskinen er bygget i 1976 – året Apple ble stiftet som selskap. Maskinen kostet på den tiden 666,66 dollar, fordi Wozniak likte repeterende tall.

Omtrent 200 Apple 1-maskiner ble laget, men langt på vei de fleste er forsvunnet eller ødelagte. Man regner med at det bare finnes 30 til 50 fungerende maskiner igjen, noe som gjør sitt til å øke verdien. Utropsprisen for prototypen som skal skifte eier denne uken er 300 000 dollar, eller 1,85 millioner kroner.

Makinen ble originalt levert uten kabinett, strømforsyning, og skjerm. Dette måtte man skaffe selv. Med sine 8 kilobyte minne og 1 MHz prosessor er heller ikke maskinen som noen tallknuser å regne, men siden Steve Jobs bortgang i 2011 har markedet for eldre Apple-produkter nærmest eksplodert.

Eieren, Ted Perry, fikk maskinen i 1980 gjennom en byttehandel, og har i årene etter at den var «utdatert» lagret maskinen trygt i en eske. Nå vil han sannsynligvis gjøre gode penger på auksjonen.

Om du ønsker å by på den kan du gjøre det hos Christies mellom 24 juni og 9. juli. Maskinen kommer også med litt «bonusmateriale» i form av instruksjonsmanual og et bilde av de to skaperene.

En annen Apple-maskin som blir dyr er den nye, stilige Mac Pro:
Se alle bildene av Apples nye arbeidsjern »

(Kilder: The Washington Post, Christies, Irish Examiner, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen