Kamp mot piratbatterier

Eksploderende telefoner er ikke god reklame, men Nokia har ved vært eneste tilfelle hardnakket påstått at uoriginale batterier er årsaken. Problemet er kopier av nokiabatterier som tilsynelatende ser ut som genuine nokiaprodukter.

Utrygt
For å gjøre det vanskeligere å produsere kopier og enklere å sjekke om batteriet er originalt, lanserer Nokia nå et program med hologrammerking og skrapekoder.

-Vi tar nå et direkte oppgjør med produsenter av piratkopierte batterier og tredjeparts batterier, sier Razvan Olosu i Nokia. Batteriene utgjør en sikkerhetsrisiko for forbrukeren, men med den nye merkingen kan brukeren selv enkelt se om batteriet er nokiaprodusert.

Merkingen vil bestå av Nokias "Connecting hands"-symbol, Nokia "Original Enhancements"-logoen og en rekke prikker rundt sistnevnte logo.

I tillegg er det en 20-sifret autentisitetskode som kan verifiseres på Internett eller via SMS. Koden er gjemt under et skrapefelt, men man vinner dessverre ikke noe annet enn den eventuelle tryggheten over å bruke et originalt Nokiaprodukt.

Allerede i salg
De merkede batteriene har allerede funnet veien ut i butikkene, men gamle batterier vil fortsatt finnes for salg. Nokia understreker for sikkerhets skyld at de gamle batteriene uten hologram fungerer like godt som nye batterier.

Hologrambatteriene vil selges både sammen med nye telefoner og i separate batteripakker. Det gjenstår da å se hva Nokia foretar seg hvis det dukker opp flere overopphetede nokiatelefoner.