Kameratelefoner uten kamera?

Kameratelefoner vil etter dagens beregninger stå for hele tretten prosent av mobilsalget verden over dette året. Spesielt i rike land har denne trenden fått fotfeste, og tall fra Sverige viser at 20 prosent av telefonene som selges der har innebygget kamera. Beregninger viser også at det i år har blitt solgt flere kameratelefoner enn digitale kamera på verdensbasis.


V200 er forbudt å bruke i Samsungs egne lokaler

Nylig måtte Samsung gå ut og forby sine ansatte å ha med kameratelefon på jobben, ettersom de fryktet industrispionasje og utro tjenere. Andre har valgt å gjøre det samme, men etterhvert har dette blitt vanskelig å håndheve - ettersom det snart ikke finnes telefoner til over 3000 kroner uten innebygget kamera!

Enkelte selskaper har derfor jobbet med en løsning der man kan sende ut et signal for å skru av kamerafunksjonen på telefonen. Blant annet er Samsungs nye profftelefon, I-700 utstyrt med denne teknologien, men enkelte rister fortsatt på hodet. "Et kamera er fortsatt et kamera. Ingen systemer er perfekte, og ønsker noen å lure systemet, klarer de det sikkert", sa en talsmann for Locheed Martin.

Sprint har satset på en annen løsning på problemet, og er for øyeblikket i samtaler med Handspring om å lage en kameraløs versjon av Treo 600, en telefon med trykkfølsom skjerm og PDA-funksjonalitet. Spørsmålet er om alle produsenter vil ta seg tid og ikke minst bruke penger på å to ulike typer av hver telefonmodell, kun på grunn av frykt for at de kan brukes til industrispionasje.

Et annet spørsmål er om det er etisk rett å ta bilder av en person uten at vedkommende er klar over det. Tidligere i år kunne flere nettsteder fortelle om en skole i Bergen som måtte ta det drastiske skritt og forby kameratelefoner. Grunnen var at noen gutter hadde sneket seg inn i jentegarderoben og tatt bilder av jenter i dusjen, for så å ha lagt de ut på nettet.

En ting er ihvertfall sikkert. Kameratelefoner vil etterhvert få lagt inn funksjoner som vil øke sikkerheten for folk og omgivelser rundt kameraet. For eksempel kan det bli umulig å slå av lyden på kameraet, slik at man hører det hvis noen i nærheten ønsker å forevige deg.

Dette har noen produsenter allerede gjort i telefonene sine på eget intiativ, og noen land har allerede gjort lovvedtak. Sør-Korea kunne for eksempel nylig melde om at det fra nå av vil være påbudt med en knipselyd på telefoner som har kamera. Den nedre volumgrensen er satt til 65 desibel, slik at enhver som blir tatt bilde av skal kunne høre det selv.

Et annet mulig scenario er at det i enkelte områder vil bli sendt ut signaler som overvåker telefonen, eller rett og slett slår av kameraet. Dette er en teknologi som mange bedrifter har sett seg interresert i, men sannsynligheten for at den slår an er liten, siden man da måtte overtalt både produsenter og myndigheter om å installere teknologien der hvor den måtte trengs.

Kameratelefoner er kommet for å bli, det er ingen nyhet. Ideen om at den skal erstatte de vanlige digitale kameraene er et mål både for forskere og mobilprodusenter, som arbeider iherdig med å heve kameraenes kvalitet til et nivå som kan sidestilles med det som idag finnes på digitale kamera. Og som flere vise mennesker har sagt: "Vi vet aldri hva mer fremtiden kan bringe".

Spørsmålet er om lovgivning og etiske normer klarer å holde tritt med utviklingen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen