Kameratelefonen – den femte statsmakt?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Verdens første kameratelefon
Verdens første kameratelefon

Det er bare litt over seks år siden den første kameratelefonen i verden, Sharps J-SH04, så dagens lys. Telefonen ble lansert i Japan i desember 2000, og kunne ta bilder med en oppløsning på 120 x 120 punkter.

Ett og et halvt år senere, i juni 2002, kom den første kameratelefonen til Europa. Vidunderet het Nokia 7650, og kunne skilte med en bildeoppløsning på 640 x 480 punkter.

Eksplosiv økning
På den tiden var det mange som tvilte på at oppfinnelsen ville slå an. Året etterpå utgjorde imidlertid kameratelefoner hele 13 prosent av det globale mobilsalget, og derfra har utviklingen bare fortsatt.

I dag selges det i Norge flere mobiltelefoner med kamera enn uten, og analyseselskapet Gartner har spådd at det i 2010 vil selges én milliard kameramobiler i løpet av året, på verdensbasis.

Stor interesse for kameratelefoner har naturlig nok ført til at utviklingen på kamerafronten har gått raskt. I dag får du kjøpt telefoner som kan ta bilder med opp til fem megapikslers oppløsning, altså like mye som de fleste kompaktkamera kan by på.

Mye, mye raskere nyhetsdokumentasjon
Selv om høy oppløsning langt ifra betyr at mobiltelefoner kan ta like gode bilder som et bra fotoapparat, har bildene for lengst blitt gode nok til at media har kastet seg over mulighetene. Særlig i avisenes nettutgaver, der det ofte legges mye vekt på å publisere før konkurrenten, er det stadig flere MMS-bilder å finne. Det er heller ikke uvanlig at mobilbilder havner på trykk i papirutgavene dagen etterpå.

(Dette bildet av Tsunamikatastrofen lå på VG Nett tre kvarter før nyhetsbyråene fikk summet seg)
(Dette bildet av tsunamikatastrofen lå på VG Nett tre kvarter før nyhetsbyråene fikk summet seg)

Nyhetsleder i VG Nett, Geir Terje Ruud, kan fortelle om flere store saker der kameratelefonene har parkert de store nyhetsbyråene i kappløpet om å være først med bilder. Den mest kjente er kanskje tsunamikatastrofen fra romjulen i 2004. VG Nett hadde allerede i sin fjerde artikkel om hendelsen – mens det fremdeles ikke var registrert mer enn 84 døde – et MMS-bilde fra området.

– Vi hadde et MMS-bilde ute på nett tre kvarter før de første bildene fra nyhetsbyråene begynte å tikke inn. På det tidspunktet fant jeg ingen andre medier enn VG som hadde publisert bilder av katastrofen, forteller Ruud til Amobil.

Også under «Rocknes»-forliset utenfor Bergen var VG Nett svært tidlig ute med bilder, takket være en MMS fra et øyenvitne. Bildemeldingen tikket inn en halv time før TV2s bergensavdeling var på stedet.

– MMS-bilder både fra våre egne reportere og leserne har gjort at nyhetene kan dokumenteres mye raskere enn før. I dag trenger det ikke ta mer enn ett minutt fra noe har skjedd til vi har et bilde inne i redaksjonen. Med andre metoder enn bildemeldinger tar det minst et kvarter, forklarer Ruud.

"Alle" er journalister
Det britiske journalistmagasinet Press Gazette har også innsett makten som ligger i en mobiltelefon, og deler årlig ut tittelen "Den beste borgerjournalisten" til den de mener har sendt inn det beste mobilbildet til en avis. I tillegg til tittelen får fotografen også en pengepremie.

En klar trend både i norske og utenlandske medier er at det blir publisert stadig mer "i øyeblikket"-bilder. Hvis et hus brant ned for fire år siden var sannsynligheten stor for at en nedbrent branntomt var avbildet i avisen. I dag sørger naboen for at et bilde ligger på nettavisene før brannvesenet kommer til stedet.

På godt og vondt
Det er mange delte meninger rundt økningen i bruk av kameramobiler og MMS.

Ulempene er blant annet at du aldri kan vite om du blir fotografert eller filmet, og langt i fra alle er fornøyde med at hengingen av Saddam Hussein ligger usensurert på nett, etter å ha blitt snikfilmet. Filming i garderober og prøverom er heller ikke et ukjent problem. Frykten for industrispionasje er også mer velbegrunnet enn noensinne.

På den positive siden er det liten tvil om at mobilkameraet har mange samfunnsnyttige bruksområder. Politiet i Malaysia har allerede tatt i bruk MMS-tipsing for å sikre seg beviser mot forbrytere, mens pedofile menn i biler muligens tenker seg om en ekstra gang før de forgriper seg på barn. På kulturfronten tar det seg også opp, og flere filmfestivaler har fått egne kategorier for mobilfilmer.

Listene over både positive og negative konsekvenser av kameramobiler og MMS er definitivt lange, og lengre skal de bli. I dag selges det nemlig flere bildesensorer til mobilprodusentene enn til hele kompakt- speilrefleks og videokameraindustrien til sammen.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen