Kamerasalget tredoblet på 11 år

Mye av denne veksten skyldes naturligvis overgangen til digitalkamera. De fleste har etter hvert sett fordelene med et digitalkamera, og ønsker seg et slikt. Det gjør at en stor andel av befolkningen har byttet kamera på relativt kort tid, og det kan forklare noe av veksten.

Fotorådet tror at den store veksten nå er over, og markedet vil flate ut, fordi flertallet (60%) av norske husstander nå har digitalkamera. Det samme ble sagt om 2005, men tallene økte likevel vesentlig. Hvorfor det?

Alternativ tekst mangler

Hvorfor kamerasalget øker
Det er nok flere grunner. Den ene er at da nordmenn begynte å kjøpe digitalkameraer, så var ikke teknologien moden. Man byttet fra et ofte velfungerende analogt kamera til et ikke like velfungerende digitalkamera. Autofokus ble tregere, bildene ble ikke like skarpe, og hadde ofte mye støy. Det gjorde at mange fortsatte å se seg om etter et kamera de var fornøyde med.

Nå har digitale kompaktkameraer blitt langt mer modne enn de var for få år siden, men de tidlige kjøperne har nå innfunnet seg med at utviklingen innen digitalkamera putter dem i samme gruppe som mobiltelefoner, nemlig gruppen av elektroniske duppeditter som man bytter ut når det kommer noe bedre. Siden produsentene bytter modeller to ganger i året, blir det ganske mye bytting av digitalkameraer. De som har sittet på gjerdet og ventet er nå i ferd med å komme ned, fordi de ser at kameraene har blitt ganske modne.

En annen årsak er naturligvis at nordmenn er uvanlig teknologikåte, og vil ha det siste og beste hele tiden. Sånn sett har det ikke skjedd noen forandring siden de analoge kameraene, for det samme gjaldt da, men nå er oppgraderingstakten så mye høyere.

Behov og kjøpelyst
Men trenger vi egentlig så mange nye kameraer hele tiden. Er det ikke viktigere å være kjent med det verktøyet man bruker, og er det ikke slik i dag at de aller fleste kameraer er bedre enn de aller fleste fotografer?

Svaret på disse spørsmålene må være et klart og utvetydig Tja. For å ta det siste først: En virkelig god fotograf vil kunne ta bedre bilder med kameraet på mobiltelefonen enn de fleste av oss vil kunne gjøre med et godt speilreflekskamera. Fotografering er mye mer enn bildestøy og skarpe detaljer. På den annen side, så kommer det funksjoner i kameraene, som gjør det mye lettere å ta bilder for de som ikke er så proffe. Kameraene kan etter hvert kompensere for en god del av vanlige ferieknipseres manglende tekniske innsikt, og det er viktig.

Selv bytter jeg kamera ganske ofte, ikke fordi det nye gir så mye bedre bilder, men fordi det har funksjoner som gjør at jeg får flere gode bilder. Det blir lettere å være kreativ fordi man bruker mindre tid på å forholde seg til det rent tekniske. Hvis du kan stole på at autofokusen treffer, bruker du mindre tid på å kontrollere den, og mister færre motiver. Hvis du kan stole på at lysmåleren måler riktig, trenger du ikke så ofte ta mange eksponeringer for å få noen som er korrekte. Slike ting kan bety mye, ikke bare for antallet gode bilder, men også for lysten til å ta bilder. Hvis du kan konsentrere deg om motivet, i stedet for å konsentrere deg om kameraet, tror jeg at du får mer glede av fotograferingen, og tar med deg flere gode bilder hjem.

Så selv om det kameraet du har i dag ikke begynner å ta dårligere bilder av at det kommer en ny modell, så kan det være at den nye modellen tilbyr noe som gjør at du bruker kameraet mer, og får en større andel gode bilder.

Megapiksler
Når de er sagt, så bør det også nevnes at det kommer en del kameraer på markedet som ikke tilbyr en slik forbedring. Dersom den nye modellen bare har flere megapiksler, slik vi så en del av i fjor, så er egentlig resultatet det motsatte. Høyere oppløsning gir større bilder, og ofte vil det gi mer bildestøy og tregere kamera. Derfor er det viktig å fokusere på noe annet enn antallet megapiksler. Ofte gir de ikke bedre detaljgjengivelse en gang, fordi begrensningen ligger i objektivet og ikke i sensoren.

I år har vi sett flere produsenter stoppe opp det voldsomme megapikseljaget. Både Canon og Olympus har sågar gått ned på oppløsning på noen modeller. Det vil flytte fokusen over på andre egenskaper som betyr mer for deg som tar bilder, og er en velkommen endring.

Moralen blir derfor at det er meget spennende at utviklingen går så fort som den gjør, men at før du bytter ut det kameraet du har, bør tenke på hva det mangler, og finne et kamera som ikke har disse manglene, heller enn å bare kaste deg på ”kjøret” og kjøpe det aller siste bare fordi det er det aller siste.

Alternativ tekst mangler
Erik Faarlund
Redaktør

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen