Kameramobilene tar av

Vi tar stadig flere bilder med mobiltelefonene våre, og mobilprodusentene strør om seg med megapiksler i kampen om kundene. Og flere bilder og megapiksler skal det bli.

Skal vi tro de ferskeste tallene fra analysebyrået Gartner, vil kameramobilene komme til å dominere markedet helt innen slutten av dette tiåret.

I løpet av 2005 vil salget av kameramobiler komme opp i nesten 300 millioner på verdensbasis. Dette er nesten 40 prosent av alle mobiltelefonene som blir solgt i år. Dette er imidlertid bare småplukk i forhold til hva vi kan forvente oss i årene fremover. I 2009 kommer nemlig kameramobilene til å representere hele 90 prosent av mobilmarkedet i Vest-Europa.

Den økte bruken av kameramobiler skjer ikke bare i Europa. USA, som typisk har vært etternølere når det gjelder å ta i bruk mobiltelefoner, vil også oppleve en økt bruk av kameramobilene de kommende årene. Bare i år vil 50 prosent av alle mobiltelefoner i USA ha kamera. Grunnen til at USA allerede ligger foran Vest-Europa i bruk av kameramobiler, har sammenheng med at svært mange amerikanere ikke har skaffet seg egen mobiltelefon før i år.

Årevis foran Europa
Hvis vi forlater Vest-Europa og USA og ser mot øst, møter vi enda mer storslått statistikk. Et land som allerede er der Gartner spår at vesteuropeerne kommer til å være ved slutten av tiåret, er Japan. Det er ikke til å legge skjul på at vi her snakker om verdens mest mobilgale nasjon, og det er derfor ikke overraskende at japanerne er et godt stykke foran oss her på berget. I dag har 95 prosent av alle mobiltelefonene i Japan kamera.

- Trenden med kameramobiler fikk først fotfeste i det asiatiske markedet, i land som Sør-Korea og Japan. Det har raskt utviklet seg til et globalt fenomen, og mobilbrukere verden over har latt seg fascinere av tanken på to verktøy i ett, forteller Carolina Milanesi i Gartner.

Milanesi tildeler operatørenes subsidieringer en stor del av æren for den økte interessen for kameramobiler. I tillegg bidrar også lavere produksjonskostnader til at kameramobilene synker i pris.

Da kameramobilene for alvor begynte å bli populære for et par å siden, ble det spådd at de kom til å ta over markedet for digitalkameraer. For å komme til bunns i spådommene gjennomførte analysebyrået IDC i sommer en undersøkelse i mobil- og kameramarkedet. Undersøkelsen konkluderte med at kameramobilene ikke kom til å utgjøre noen trussel for digitalkameraene, snarere tvert i mot. Det viste seg til og med at flere mobilbrukere hadde kjøpt seg digitalkamera, fordi det å ta bilder med mobilen hadde vekket deres interesse for fotografering.

Med tall som viser at "alle" kommer til å ha kameramobil om noen år, er det vanskelig å si om IDCs undersøkelse har noe hold. Det som imidlertid er sikkert, er at megapikslene bare kommer til å bli flere og flere både på mobilkameraene og digitalkameraene. Hvem som til slutt vinner hobbyfotografenes gunst, gjenstår å se.

(Kilde: Mobiledia, Technewsworld, ZD Net)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen