Kameramobilen røper

Dagens soldater er mer velutstyrt enn noensinne, ikke bare med bedre våpen og raskere kjøretøy, men også med haugevis av teknologiske duppeditter. Mange av soldatene i Irak disponerer både mobiltelefoner og bærbare datamaskiner, noe som blant annet gjør det mulig å holde kontakten med venner og kjente på en mye mindre tungvint måte enn før.

Det som kanskje er det mest unike i forhold til tidligere kommunikasjonsmåter, som bestod av å låne telefonen i basen eller skrive et brev, er hvor lett det er å sende bilder fra hvor man enn måte befinne seg.

Et digitalt kamera kan kobles til en datamaskin, slik at man deretter kan sende bilder til den andre enden av kloden over internett, mens kameratelefoner gjør det mulig å ta et bilde og sende det til hjemlandet et par sekunder senere i en MMS-melding.

Vi vil anta at det ikke finnes mange mennesker i Norge, eller resten av den vestlige verden for den saks skyld, som ikke har fått med seg de brutale overgrepene mot irakiske krigsfanger i Abu-Ghraib. Det store spørsmålet er om disse overgrepene noengang ville blitt avslørt hvis soldatene ikke hadde hatt tilgang til kameratelefoner, digitale kamera og bærbare datamaskiner, som gjorde det til en enkel affære å dele de groteske hendelsene med resten av verden.

Et annet spørsmål i den sammenheng er i hvor stor grad lignende overgrep har foregått tidligere, altså før den forholdsvis nye teknologien fant veien til soldatenes brakker. Man skal tross alt være passe naiv for å tro at den kraftig omtalte skandalen i Abu-Ghraib er et engangstilfelle i krigshistorien.

Den stadig større utbredelsen av kameratelefonener, digitale kamera og bærbare datamaskiner kan forhåpentligvis i fremtiden bidra til å forebygge overgrep mot mennesker i stadig større grad, rett og slett på grunn av den overhengende faren for å bli oppdaget. Portable kommunikasjonsmuligheter kombinert med små digitale kamera har nemlig gjort enhver soldat til en unik kilde for massemediene.

Det ble da også nylig kjent at USA har lagt ned totalforbud mot kameratelefoner innenfor murene i Abu-Ghraib. Årsaken skal visstnok være frykten for at det skal dukke opp flere sjokkerende bilder, som kan svekke den allerede reduserte tilliten til USA i resten av verden ytterligere.

Hva betyr egentlig denne frykten for kameratelefoner? Hva er vitsen med å legge ned et forbud nå, etter at bildene er tatt og spredt over hele verden? Vi håper ikke det er for å kunne arbeide uforstyrret videre.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen