TEST: Kameramobil for fargeblinde
Test

Kameramobil for fargeblinde

Testresultater

Samsung SGH Z710

Positive ting Stor og god fargeskjerm, gode taster, bra design, stereo FM, A2DP.
Negative ting Dårlig bildekvalitet, mangler Edge, høy prisklasse
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 3
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

Samsung SGH Z710

Positive ting Stor og god fargeskjerm, gode taster, bra design, stereo FM, A2DP.
Negative ting Dårlig bildekvalitet, mangler Edge, høy prisklasse
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 3
Prisklasse
Prisklasse score : 2
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Forventningene til kameramobilen Z710 var unektelig store. 3,2 megapiksler, autofokus og en design som gjør at dette faktisk ser ut som et digitalkamera – her luktet vi noe stort. Skuffelsen over hva telefonen faktisk er i stand til å levere var derfor stor. Kvaliteten på bildene er rett og slett elendig. Så elendig, at om vi ikke hadde sjekket med flere eksemplarer ville vi tatt det for gitt at vi hadde fått en mobiltelefon med feil på.

Og det er synd, for om vi ser bort fra den håpløse bildekvaliteten er dette en mobiltelefon med flere gode sider. 

Staselig
Utseende er ikke alt, men det teller ganske mye når nordmenn handler mobil. Og Z710 har utseendet med seg. Ikke at det er noe revolusjonerende nytt i en foldemobil med dreibar skjerm, men i sort og sølv med utvendig fargeskjerm og en bakside som ser ut som et digitalkamera er Z710 en stilig mobiltelefon. Hovedskjermen har 240x320 punkter og 262.000 farger. Den fungerer godt under alle lysforhold.

I disse dager handler mye av Samsungs designideologi om å gjøre mobiltelefoner så tynne som mulig. Z710 er imidlertid like tykk (eller tynn) som mobiler flest.

Kamera
For å gjøre oss ferdige med kameraet – det kan altså ta bilder med opp til 3 MP oppløsning, har autofokus og en rekke innstillinger du kan velge å gjøre selv, eller overlate til kameraets innbygde automatikk. Du kan også velge å ta opp video eller knipse visittkort.

Visittkortskanneren fungerer bra, og telefonen plasserer navn og telefonnumre der de hører hjemme. Adressefeltet tar den imidlertid ikke med. På slitte visittkort må vi gjøre noen korreksjoner, men ikke mer enn at dette er en arbeidsbesparende måte å lagre visittkortinformasjonen på. Bildet av selve visittkortet blir heller ikke lagret, slik som på Sony Ericssons visittkortskanner i P990.

Men det er på fargegjengivelsen at Z710 svikter. Vi berger oss til en viss grad ved hjelp av manuelle innstillinger, men dette blir for tungvint. Hele vitsen med et slikt kamera er at du skal kunne knipse motiver du kommer over når du ikke har det dedikerte digitalkameraet med deg.

Fotolyset som skal gjøre det mulig å ta bilder i dårlig belysning holder heller ikke. I vår sammenlikning av kameramobiler med 3 MP oppløsning kommer også Z710 på en klar sisteplass. Brukervennligheten på kameraet er heller ikke god. Å navigere i innstillingene krever at du bruker tre ulike knapper, og det hele er lite intuitivt. Når du har knipset ett bilde og skal knipse et nytt kan du ikke bare trykke på utløseren. Gjør du det får du bare spørsmål om du vil slette bildet eller bruke det som bakgrunn. Vil du lagre bildet må du trykke på en annen knapp. 

Å starte kameraet er imidlertid enkelt. Det starter automatisk når du flipper skjermen rundt så den vender utover. Får du sorte skygger i kantene? Pass på at dekselet er ordentlig trukket til side.

Lyder
Telefonen har 3G og innbygget FM-radio. Samme hvilken tast du trykker på høres en lyd som minner om drypp, plump eller annet som har med vann å gjøre. Det er skrekkelig irriterende, men heldig vis mulig å slå av. 

Telefonen har også valgfri presentasjon av numrene du taster inn. Du kan få dem på noe som ser ut som en serie fargerike post-it-lapper, som skrift skrevet med fjærpenn, eller som normale tall. Sistnevnte er unektelig mest brukervennlig, selv om de andre variantene kanskje er morsommere for den som har godt syn. 

Spill
Tastene er for øvrig store og meget gode. Talltastene er svakt konvekse, noe som gjør det lett å plasere fingeren på rett sted når SMS-ene skal skrives inn. Og når det gjelder SMS skal Samsung ha takk for at de her har valgt muligheten for automatisk stor bokstav etter punktum.

Spillene i Z710 er javabaserte, og telefonen leveres med to spill installert. Bobby Carrot er et spill der du velger å være hare på gulrotjakt, eller du kan være påskeharen. Spillet handler om å løse ulike utfordringer ved å plukke gulrøtter i den rekkefølgen som bringer deg til målet. I en annen variant legger du egg (!) og må plassere eggene slik på brettet at du kommer deg i mål uten å måtte tråkke på noen av dem.

Powerinlinex er et spill der du går på rulleskøyter på en bane med ulike hinder. 

Menyer
Samsung har ikke noen løsning for direktesending av bilder til Internett (blogg) slik Nokia og Sony Ericsson tilbyr. Operativsystemet er Samsungs eget, og menyene er velkjente. Du kan velge å vise menyen som rutenett eller flash. Velger du rutenett får du god oversikt over valgmulighetene. Flash ser mer fancy ut, men er mindre oversiktlig og krever i mange tilfeller mer tasting før du kommer dit du ønsker.

Som 3G-mobil fungerer Samsung Z710 greit, og programvaren for synkronisering mot PC er helt OK. Telefonen leveres med datakabel, i tillegg til at den har Bluetooth.

Z710 er heller ikke større enn at den ligger godt i lomma, selv om vi mistenker linsebeskyttelsen for å være i svakeste laget. Det skal bare en lett berøring til, så glir beskyttelsen til side og linsen er eksponert. Lydkvaliteten er god, og for den som måtte høre dårlig er det greit at du kan skru volumet svært høyt.

Batterikapasiteten er god på standby, mens vi synes den er i snaueste laget på tale (under tre timer).

Den største svakheten ved siden av problemene med fargebilder, er imidlertid at telefonen mangler Edge. Utenfor 3G-dekning er du dermed prisgitt GPRS. Telefonen har også TV-utgang, men overføringskabel til TV følger ikke med.

Dessuten synes vi prisen på nær 5.000 kroner er i stiveste laget når mobiltelefonen ikke har mer å by på en dette.
Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen