Test

Kamerakongen blant mobilene

Testresultater

Sony Ericsson K850i

Positive ting 5 Megapiksler kamera, gode programmer for bildebehandling i mobilen, skikkelig blits, gode menyer, rask prosessor, autorotering, FM-Radio, musikkspiller, Super-3G og Edge.
Negative ting Kjedelig design, menyknappen rundt to av tall-tastene er litt brysom.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4

Testresultater

Sony Ericsson K850i

Positive ting 5 Megapiksler kamera, gode programmer for bildebehandling i mobilen, skikkelig blits, gode menyer, rask prosessor, autorotering, FM-Radio, musikkspiller, Super-3G og Edge.
Negative ting Kjedelig design, menyknappen rundt to av tall-tastene er litt brysom.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 6
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 4
Vår umiddelbare reaksjon da vi første gang så K850, var at Sony Ericsson hadde tatt ett skritt tilbake og laget en lubben og usexy østblokkmobil. Så feil kan man ta. 

Les også:Gjør mobilen din til faksmaskin
Her er årets mobilbegivenhet
Sony Ericsson ber om unnskyldning

Etter å ha plukket frem skyvelæret innser vi at vi har vært utsatt for en optisk illusjon. K850 er riktig nok ikke ”ultraslim”, men med sine 17 millimeter er den 4 millimeter tynnere enn Nokia N95, og like tynn som forløperen K810. Faktisk er den mindre enn K810, selv om vekten er nesten 10 prosent høyere. 

Deksel
Kameraet imponerer oss med sin enkelhet. En egen knapp tenner kameraet og åpner dekselet som beskytter linsen. Jeg er litt i tvil om hvorfor dette dekselet er der. Over dekselet sitter nemlig et ubeskyttet glass som beskytter den tynne metallplaten som utgjør selve linsedekselet.

Taster
Tastene på K850 egner seg utmerket for tekstmeldinger. Den spesielle navigasjonsknappen som omslutter to av de vanlige tastene er vi ikke like begeistret for. Fordelen er at den tar liten plass så de vanlige tastene kan gjøres større. Ulempen er at det er uvant. Dessuten blir det litt vanskeligere å få rent treff på de to tastene som ligger inne i navigasjonsknappen.

Litt tid tar det også å venne seg til at det ikke er kvitteringstast inne i navigasjonsknappen. I stedet kvitterer du på et trykkfølsomt område midt under skjermen. 

Berøring
De til sammen tre berøringsfeltene i underkant av skjermen reagerer ikke ved ren berøring, slik mange av konkurrentenes løsninger gjør. Her må du fremdeles trykke lett for å få en reaksjon. Det liker vi, for det hindrer marerittet med at du hopper ut av det du holder på med om du er uheldig og kommer nær berøringsfeltet. Dessuten virker det også om du har hansker på. 

Når du trykker på de virtuelle tastene får du tilbakemelding i form av en halvsirkel som lyser opp skjermen over tasten du trykker. 

Suverent kamera
Kameradelen i denne mobiltelefonen er det knapt noen annen mobiltelefon som kan måle seg med. Her er en blits som gjør de mulig å ta bilder av personer eller gjenstander i stummende mørke. Blitsen har en praktisk verdi på avstander opp til to-tre meter. Det er uansett langt bedre enn hva konkurrentene kan vise til.

En annen fin detalj: K850 har en egen skyveknapp som du flytter for å bytte mellom foto-, video- og fremvisningsmodus.

Bildekvaliteten er god, tatt i betraktning at vi snakker om en mobiltelefon med kamera. 5 megapiksler gir høy detaljrikdom i bildene. Men store forstørrelser vil fremdeles avsløre at kameramobiler gir mer signalstøy (grums) på bildene enn ordinære kameraer med større fysisk bildebrikke. 

Bildebehandling
Vi liker også at vi kan manipulere bilder i etterkant for å få frem detaljer i mørke felter. Det er ikke så vanskelig heller. I FotoDJ kan du stille farger, kontraster og lys. Dessuten kan du fjerne røde øyne, endre fargetone i bildet eller legge til spesialeffekter, rammer og symboler. Endringene du gjør ser du øyeblikkelig på skjermen, så her er det bare å leke seg frem til det beste resultatet.

Når bildet er tatt (eller et videoklipp) kan du sende det til en egnet skjerm for fremvisning i større format, laste det opp til en blogg, eller dele det over Bluetooth. I tillegg kan du skrive det ut direkte på en fotoskriver med PictBridge (nesten alle nye blekkskrivere støtter dette), lagre det på en PC eller sende det i krympet format som MMS. 

Rask
K850i er Sony Ericssons raskeste mobil med tanke på reaksjonstid i menysystemet. Vi blar kjapt i fotoalbum og musikklister.

Fotoalbumet er sortert slik at bildene kan vises på ulike måter. Her finnes blant annet en tidslinjevisning der bildene er sortert i mapper etter måneden de er tatt i.

Sony Ericsson har vært kritisert for ikke å ha alternativet tvungen blits. Men det har den. Du må imidlertid velge ”skumringsportrett” fra kameramenyen for å skru denne på. Å velge ”skumringsportrett” når du skal ta bilder i motlys (eller av andre grunner vil ha blitsen på) er ikke intuitivt nok. Funksjonen burde ligge under blitsinnstillingene.

Ellers skal Sony Ericsson ha skryt for at du kan se bildeeksempler når du blar i innstillingene. Det gjør det lettere å velge riktig kameramodus. 

Video
Videokameraet er ikke like langt fremme som det ordinære kameraet, og kommer til kort i konkurransen med VGA-kameraene. K850 har QVGA (240x320 punkter), en firedel av hva VGA-kameraene fra den finske konkurrenten byr på. Dessuten er bildefrekvensen begrenset til 15 bilder per sekund (fps). De beste i denne klassen byr på 30 fps.

Dermed er opptakene du gjør med K850 skreddersydd for mobilskjermen eller visning på blogg. Lavere oppløsning gir selvsagt langt mindre minnebehov. Opplasting til nett går også raskere når filene blir mindre. 15 fps er akkurat nok til at bildet ikke oppfattes som hakkete, i alle fall om du holder kameraet rolig under filming. 

K850 har for øvrig bildestabilisator både for videoopptak og vanlig fotografering. Det gjør det enklere å ta skarpe bilder på frihånd.

En annen fiks detalj i K850 er at den inneholder en bevegelsessensor. Snur du kameraet vender bildet seg automatisk. Det fungerer når du ser på bilder eller bruker musikkmenyen, men ikke i de andre menyene. Synd, for vi skulle gjerne sett at nettleseren like enkelt kunne vendes til breddevisning. 

Gøy med gyro
Den gyroliknende funksjonen kan imidlertid brukes når du spiller det medfølgende spillet Marble Madness 3D. Da triller du en klinkekule rundt i en labyrint, og skal hindre kulen i å tippe utenfor eller falle ned gjennom huller i brettet. Kulen kan styres uten bruk av taster – du bare heller på telefonen i den retningen du vil kulen skal trille. Voksne menn blir gutter igjen og minnes fordums klassiske Brio-bokser med stålkuler og to dreieratt.

Grafikken i spillet er god, mens musikken er for jæ…..! 

God på musikk
Lydkvaliteten i K850 er svært god, både på tale og musikk. Musikkspilleren har omtrent de samme funksjonene som du finner i Walkman-serien, inklusive equalizer med Megabass og visning av albumbilde. Her er også FM-radio med RDS.

For businessbrukere er det verdt å merke seg at telefonen støtter Active Sync – trådløs synkronisering og oppdatering av e-post, kalender og adressebok. Dette fungerer utmerket, selv om vi må medgi at det tok lovlig lang tid å foreta den første synkroniseringen.

Vedlegg kan lastes ned på mobilen, men det er ikke noen mulighet for å se dokumenter etter at de er lastet ned. Unntaket er bilder og musikk i formater som støttes av mobilen. 

Rik på programmer
Ellers finner vi tidsur, stoppeklokke, lommelykt, kalkulator, kodeliste, kalender, oppgaver og notater i tillegg til videoanrop, to spill, filutforsker, FaceWarp (lag ”morsomme” fjes fra bilder), HP Print for utskrift og PhotoMate. Sistnevnte er et program der du kan laste ned opplæringsmoduler for å bli en bedre mobilfotograf. Men læresetninger som ”Du kan endre bildene ved å legge på effekter” gir kanskje ikke verdens nyttigste visdom.

I tillegg kommer radio, vekkerklokke, PlayNow (nedlasting av spill, musikk osv), TrackID for gjenkjenning av musikk du hører, VideoDJ for videoredigering(!) på mobilen og tilsvarende programmer for lyd og bilderedigering, fjernkontroll for presentasjoner eller medieavspilling på blåtann-PC og lydopptaker.

Super 3G og Edge
Alt i alt er K850 en telefon som imponerer oss. Det er ikke en ”smartmobil”, men den har likevel svært mange av de samme funksjonene som du finner i nettopp slike mobiler. Ønsker du en god kameramobil er K850i absolutt noe av det beste du kan få i dag.

K850i støtter både Edge og 3G med Super-3G (3,6 Mbit/s) og er dermed en av de aller raskeste datamobilene på markedet. Det kommer godt med om du skal laste ned musikk, bilder, lydbøker eller filmklipp, eller om du skal surfe på nettet med den innbygde nettleseren.

Her kan du laste ned brukerhåndboken for K850 i norsk utgave og engelsk utgave .Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen