Kamerakjøp i Utlandet vs. Norge

De fleste kameraprodusenter leverer kameraer med World Wide Warranty, men selv om den heter dette gjelder garantireglene i det landet du kjøpte kameraet. Så for et kamera kjøpt i for eksempel USA, gjelder garantiloven for dette landet. Så i visse tilfeller har du faktisk ikke mer enn tre måneders garanti på fabrikkfeil. Det som er et alfa og omega er å få garantikortet som følger de fleste kameraer stemplet. I dette garantikortet vil det også fremkomme hvilke rettigheter du har som kjøper, så les det godt. Ta veldig godt vare på garantikortet, for uten dette kommer du ingen vei. Har du kjøpt kameraet hos en norsk forhandler holder det som regel med at man har kvitteringen for kjøpet.

Same same but different

Importører i Norge har litt forskjellige regler når det gjelder reparasjoner i garantitiden.
Canon og Nikon tar ikke i mot garantisaker på kameraer som er kjøpt utenfor Europa, men vil da ta betalt for reparasjoner og lignende. Casio, Fuji og Sony derimot vil reparere kameraer i garantiperioden. Men en ting har de felles; hos alle importørene er det du som må dekke portokostnader og betale for forundersøkelsen, garantisak eller ei. Du får heller ikke et lånekamera hvis reparasjonen tar lang tid.

Casio Exilim EX-Z4 - forskjellig i USA

”En annen ting man bør ta med i beregningen når man kjøper kamera utenfor Europa, er at selv om kameraet heter det samme, har de ikke alltid de samme spesifikasjonene som man finner på europeiske modeller. For eksempel har ikke Casio Exilim EX-Z4 fra USA videofunksjon”, sier Per Stian Berge fra Casio.

Ingen av importørene som tar imot kameraer til reparasjon i garantitiden vil gi deg et erstatningskamera hvis de ikke klarer å reparere det. Da blir du pent nødt til å sende produktet i retur til den du har kjøpt det av og kreve nytt der. Flere av importørene sier også at det kan ta litt lenger tid enn vanlig med å få tilbake produktene, da noen kan ha deler som ikke er vanlige i europeiske modeller. Så folk som bruker kameraet mye anbefales å oppsøke sin lokale fotobutikk.

” Spesielt personer som kjøper videokamera i utlandet bør være oppmerksomme på at de får PAL kompatibelt kamera og ikke NTSC, for disse gjelder kun amerikansk garanti og man vil ikke få det reparert i Norge”, kan Sondre Naper i Sony Norge fortelle oss.

”Kan fort bli dyrt”

En annen ting man bør være oppmerksom på er at man i Norge normalt har to års garanti, men at man i tillegg til dette har tre års reklamasjonsrett - totalt 5 års reklamasjonsrett. Hvis du kjøper en vare med mangler, gir forbrukerkjøpsloven deg visse rettigheter. En vare er mangelfull dersom den ikke er som dere har avtalt. Du har også krav på at varen har de egenskaper og den kvalitet som selgeren har opplyst direkte til deg eller gjennom sin markedsføring.

”Jeg skjønner jo at folk gjerne vil sparer noen hundrelapper på å kjøpe utenfor Norge, og så lenge alt virker som det skal er det jo ikke noe problem, men skulle noe skje med Firmware eller lignende etter det første året kan dette fort bli dyrt”, sier Bente Viknes hos Fujifilm.

Flere av importørene gir i tillegg gratis support til kameraer kjøpt i Norge, samt at man har tryggheten ved at man kan oppsøke forhandleren hvis det er noe man lurer på.

Se også artikkelen "Juss på nett" på Hardware.no, hvor du kan finne mer om reklamasjon, garantier mv.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen