Test

Kameraduell: K800 mot N73

Det er ingen tvil om at begge disse mobiltelefonene tar bedre bilder enn de aller fleste andre mobiler. Det finnes riktig nok enkelte mobiltelefoner som har enda høyere oppløsning på bildene, men dette er mobiltelefoner som bare er tatt inn til landet i noen få eksemplarer. N73 og K800 er telefoner som vil bli solgt i flere titalls tusen eksemplarer.

Vår duell er ikke en vitenskapelig sammenligning av forvrengninger, fargegjengivelser, lysfølsomhet eller dybdeskarphet. Vi har enkelt og greit knipset en del bilder under ulike lysforhold, og sammenligner her resultatet slik vi opplever det. Bildene vi har tatt er ikke manipulert, og de er alle tatt med kameramobilenes egen automatikk. Ingen nattmodus, zoom eller fiksfakserier. 

Carl Zeiss og Cyber-shot
På papiret ser Nokia N73 ut som den sterkeste duellanten. Mekanisk lukker og optikk fra Carl Zeiss, mot Sony Ericssons Cyber-shot-logo.

Størrelsen på de to mobiltelefonene er nesten identisk. Begge er tradisjonelle i fasongen, med joystick for navigasjon i menyene, og startknapp for kamera på høyre side. Nokia har en ekstra knapp som gir rask tilgang til bildene du har tatt. Samme funksjon har du på den ene menyknappen på K800. 

Klar, ferdig ...
Begge har kameralinsen plassert bak et deksel på baksiden, og begge har automatikk som starter kameraet når linsedekselet åpnes. Åpner vi dekslene samtidig er det K800 som først er klar for fotografering. Men N73 følger like etter, og er på ingen måte noen sinke. Begge er klare til å ta bilder på under tre sekunder.

Skjermen på N73 er mye større enn på K800. Men skjermen på K800 er skarpere og med bedre kontraster. I direkte sollys fungerer de omtrent likt. 

Menyer
Menyene og innstillingene av de ulike funksjonene er organisert på litt forskjellig måte, og hvilken som fungerer best er avhengig av vane, smak og behag. N73 har den beste bildevisningen, med en bildekarusell og en rekke gode menyer på skjermen. 

N73 kan også spille av bildene som lysbildefremvisning med musikk. 

Begge telefonene har funksjon for direkte opplasting av bildene til Internett. Nokia benytter Flickr, mens Sony Ericsson bruker Blogger.com.

I bunn og grunn er begge kameramobilene godt egnet til formålet – å erstatte enkle digitalkameraer. Begge gjør deling enkelt, og begge har 3G for raskere dataoverføring. N73 har i tillegg Edge, som gir raskere overføring der du mangler 3G-nett. N73 er en såkalt smartmobil (Series 60), Sony Ericsson K800 er det ikke. Forskjellen er ikke stor når du pakker mobilen ut av esken, men muligheten for å legge til nyttige programmer er større på N73.

Men så til det som kanskje er mest spennende. Hvilken mobiltelefon tar de beste bildene? 

(På alle bildene er det Nokia N73 til venstre, Sony Ericsson K800 til høyre)
På disse bildene av en badeball er det bildene tatt med N73 som gir de mest korrekte fargene. Skarpheten er omtrent den samme. Bildet er tatt overskyet vær på om lag en meter avstand. Disse bildene tatt på en strand i tidlige morgentimer viser at N73 har bedre dybdeskarphet enn K800. Vi ser det særlig godt på båtene i bakgrunnen. 
Her har vi fotografert to sykler om natten. Bildene viser tydelig at K800 har den beste blitsen av de to kameraene. 

Ser vi på samme bilde tatt i dagslys er det N73 som kommer best ut, både når det gjelder fargegjengivelse og kontrast. Men i hjørnene er det K800 som er skarpest. 

Fioler er røde, og blåklokker blå. På disse bildene ser vi at det er Nokia N73 som leverer de blå blåklokkene. K800 har et rødstikk som går igjen i alle bildene vi har sett på.


Konklusjon: Her må det foto-finnish til! Begge kameraene egner seg til fotografering av hverdagssituasjoner og ferieminner, og vi vil heller ikke skjemmes over å skrive bildene ut til album. Skal vi velge oss en kameramobil ut fra disse bildene alene velger vi Nokia N73.

K800 er imidlertid langt rimeligere i innkjøp og har bedre blits. Forskjellen på bildekvaliteten er heller ikke særlig stor, så når alt kommer til alt blir det følelser og lommebok som avgjør.

Vil du se bildene i originalformat finner du dem under atikkelen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen