Kameradryss fra Panasonic

(Lisboa/Teknofil.no): Under et seminar i Lisboa tidligere denne måneden fikk en samlet verdenspresse presentert de siste kameranyhetene til Panasonic. Selskapet kommer med de fire nye Lumix-kameraene ZX1, FZ38, FX60 og FP8 i løpet av høsten.

Teknofil.no var tilstede og fikk se nærmere på alle kameraene i tillegg til at vi fikk kjørt et par av dem litt gjennom litt hardere prøver.

Lumix ZX1
Et av de mest spennende kameraene Panasonic viste frem må ha vært det lille lekre ZX1. Selskapet drar som vanlig frem mye superlativer, som at det er utstyrt med industriens og verdens tynneste linser, i tillegg til en ultravidvinkel linse. I tillegg har den bildestabilisatoren Power OIS, som er oppgradert fra Mega OIS, samt at de hevder det er utstyrt med industriens raskeste autofokus.

Ser vi bort fra alt selvskrytet er det unektelig et spennende kamera. Linsen på ZX1 er av typen Leica DC Vario-Elmar og er i praksis en linse som går fra 25mm – 200mm. Det gir et enormt spenn i mulighetene og det gir bedre vidvinkel enn de aller fleste kompaktkameraer.

Kameraet har en bildeoppløsning på 12,1 megapiksler og har selvsagt muligheten til å ta opp HD-video (1280 x 720 punkter i 30 fps). Kameraoppstarten er lynrask, det samme er responsen når du trykker ned utløseren.Kameraet kan også kjenne igjen tre samtidige ansikt av totalt seks som kan registreres i kameraet. Panasonic Lumix ZX1 har også et av industriens beste automodus, og dette er tatt et skritt videre med iA, såkalt intelligent auto. Det gjør at du slipper å gjøre noe annet enn å trykk når du ser et spennende motiv.

LCD-skjermen er på 2,7 tommer og kameraet kommer i fargene sølv, sort, rød, blå og hvit.

Spørsmålet er jo selvsagt hvordan det fungerer. Vi fikk mulighet til å ta en nærmere titt på kameraet i Lisboa, og med to dager til rådighet ble vi litt betatt – både av byen og kameraet.

Lumix FZ38
Kameraet som det virket som om Panasonic var mest stolt av var FZ38. Det er et litt større hybridkamera som på papiret virker ekstremt spennende. Ikke overraskende er det utstyrt med mye av den samme teknologien som ZX1, blant annet Power OIS og intelligent Auto.

Det har også en imponerende Leica DC Vario-Elmarit –linse med 27mm vidvinkellinse med hele 18 ganger optisk zoom. Det vil si at det i praksis er en linse med 27mm-486mm med F2.8. Oppløsningen er den samme som på ZX1, 12,1 megapiksler og det er bra atNoe av det viktigste på dette kameraet er også videomulighetene. Ved å ta i bruk AVCHD Lite har Panasonic klart å få mye mer ut av denne funksjonaliteten. Det gir omtrent dobbel opptakstid enn før og gjør det enklere å se filmene direkte på annet utstyr, ikke minst Panasonics egne skjermer. Uønsket støy kan også blokkeres ut med Wind Cut-funksjonen.

LCD-skjermen er på 2,7 tommer og kameraet kommer kun i sort.

Dette kameraet fikk vi bare så vidt prøve og selv om det virket spennende må vi si at den litt mer kompakte størrelsen og den litt økte vidvinkelen (25mm) til ZX1 gjorde sistnevnte til våre umiddelbare favoritt. Litt grundigere testing kan imidlertid fort føre til at dette forholdet endres.

Lumix FX60
FX60 er et litt mer normalt kamera, som ikke skaper de helt store overskriftene. Det gjør jobben med mye av den samme teknologien som de andre nye Panasonic-kameraene. 12,1 megapiksler, Power OIS, høyhastighets autofokus, Leica-linse, ansiktsgjenkjenning, intelligent auto og HD-videoopptak.

Det har riktignok ikke den samme brennvidden som de to foregående kameraene, men med 25mm – 125mm har det allikevel litt å rutte med. Det er imidlertid hastigheten, bildestabilisatoren og det intelligente systemet som drar dette kameraet opp på et litt høyere nivå enn konkurrentene.LCD-skjermen er på 2,7 tommer og kameraet kommer i fargene sølv, sort, rosa, fiolett, blå og gull.

PHOTOfunSTUDIO 4.0 følger med kameraet, i likhet med de andre kameraene Panasonic lanserte i Lisboa. Programmet er et alternativ til å arkivere og redigere bilder, for de som trenger det. Filmer kan også lastes rett opp på YouTube med PHOTOfunSTUDIO 4.0.

Programmet gjør det også enkelt å lagre bilder som har brukt kameraets ansiktsgjenkjenning. Disse vil automatisk sorteres riktig. Det er ikke kjent om denne funksjonen er mulig å bruke sammen med andre programmer som har ansiktsgjenkjenning, som for eksempel Apples iPhoto.

Lumix FP8
Sistemann ut fra Panasonic er Lumix FP8. Som vanlig er med slike lanseringen er det mye av det samme på alle kameraene. Så her kan du også være sikker på at ting som intelligent auto, høyhastighets autofokus, PHOTOfunStudio 4.0, Power OIS og HD-videoopptak er en del av FP8.

Her er det også 12,1 megapiksler og HD-video med 1280 x 720 punkter i 30 fps (bilder per sekund).Det mest iøynefallende med dette Lumix-kameraet må være designet så Panasonic selv hevder er litt futuristisk. Blå navigasjonslys har vel mye av æren for dette.

LCD-skjermen er på 2,7 tommer og kameraet kommer i fargene sølv, sort, rød, rosa og gull.

Vi har dessverre ikke fått opplyst hverken når disse kameraene vil dukke opp i butikken eller hvor mye de vil koste. Dette kommer vi tilbake med ved en senere anledning.


OPPDATERING: Vi har nå fått oppgitt prisene på de nye kameraene:
  • Panasonic Lumix DMC-FZ38: 4 299 kroner
  • Panasonic Lumix DMC-FX60: 2 999 kroner
  • Panasonic Lumix DMC-ZX1: 3 199 kroner
  • Panasonic Lumix DMC-FP8: 2 999 kroner
Alle de fire nye Lumix-kameraene skal være på plass i butikkhyllene i løpet av september.


PS: Vi vil gjøre oppmerksom på at Panasonic betalte turen og oppholdet for Teknofil.no.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen