Dette er teknologien som lar deg se tvers gjennom naboens vegg

Floppet i 2007, gjør nå comeback med noen helt spesielle egenskaper.

Se for deg at du tar opp mobilen din, retter den mot veggen og får opp et bilde av hva som foregår bak veggen, inne hos naboen. Dette er en både skremmende og fascinerende tanke. Og noe som faktisk kan bli mulig i fremtiden.

Om det faktisk blir slik er en annen sak. Det er kanskje noen tilsynsmyndigheter som vil ha en finger med i spillet. Men teknologien er under utvikling. Ikke akkurat med mål om at du skal kunne spionere på naboen, men for eksempel å kunne se inn i kroppen som en erstatning for røntgenbilder. Eller for å kunne lete etter overlevende i en bygning som har kollapset.

Dette er en av mange tenkte situasjoner hvor den nye UWB-teknologien skal kunne komme bli nyttig. UWB står for Ultra-WideBand, som betyr ultra-bredbånd. Egentlig har teknologien eksistert i mange år, men det er først nå at teknologien begynner å tas i bruk kommersielt.

Du husker kanskje uttrykket UWB fra 2007, da trådløs USB ble lansert. Trådløs USB var den gang basert på UWB-teknologien og vi ble lovet overføringshastigheter på opptil 480 MBit/s. Men dessverre fungerte det ikke optimalt i praksis. Trådløs USB floppet, og de fleste av oss så aldri noe til dette.

Men UWB teknologien har flere bruksområder enn bare trådløs USB. Ett av disse er radarteknologi – og det norske selskapet Novelda er en veldig interessant aktør innenfor UWB-radar.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen