Anmeldelse

Kaloririk humor med politisk tilbehør

Flint Lockwood er en vimsete klossmajoroppfinner med en lang liste av mislykkede prosjekter bak seg, men med et brennende ønske om å gjøre sin kjærlige men enkle og fåmælte far stolt av sin sønn. Hans seneste nyvinning, en maskin som kan lage alskens matretter ut av vann, ser ut som en overambisiøst oppfinnelse.

Men så sender han ved et uhell maskinen til himmels, en hendelse som ikke bare ødelegger halve byen, men som Flints første fungerende oppfinnelse også begynner å lage søppelmatregn på bestilling over den lille byen, til store glede for innbyggerne og den PR- og matglade borgermesteren.

Humor med proteiner og vitaminer

Flint blir brått byens mest populære person og utnytter blant annet suksessen til å nærme seg den sjarmerende, skap-nerdete værdama. Men faren uttrykker bekymring, og ganske snart går maskinen vrang og truer byen med enorme, muterte matvarer, spaghettitornadoer og lignende. Dermed tvinges Flint til å redde innbyggerne fra den sikre og høyst uvanlige undergangen.

Og så er det duket for viltre sprell på løpende bånd. Animasjonsfilmen som det formelige råmaterialet har alltid eksplosivt potensiale i kombinasjon med idérike humorskapere, og Det Regner Kjøttboller er nok et tilskudd i rekken av slagkraftige, animerte slapstick-komedier. Filmen bugner av kvikk, overrumplende visuell komikk så potent, poengtert og treffsikker at den simpelthen slår latteren ut av magen din, egentlig helt fra starten.

Karakterene er mer levende og uttrykksfulle enn det du finner i mange ikke-animerte filmer og er designet med fornøyelig datagenerert eksentrisitet ned til minste sprelske digitale kroppsdel. Det Regner Kjøttboller er såvisst en av de mange bidragsyterne til inntrykket av at animasjonsstudioene er blitt de mest kvalitetsbevisste humorfabrikkene i filmbransjen, og pakket inn i det fargesprakende komikaoset leveres også en og annen krass samfunnskommentar.

Vestlig matoverflodskultur får et velrettet spark, og vår angivelig selvforskyldte klimatrussel har også unektelig sin parallell i filmen, men vi slipper heldigvis sjenerende moralisme og malplasserte politiske formaninger. De eventuelle halvseriøse undertonene kan dermed fint ignoreres fullstendig, og filmen står fjellstøtt som ren, ellevill komedie.

Konklusjon

Det regner kjøttboller er en tidvis nesten slitsomt morsom film som peprer deg fra all kanter med skarpe og slående visuell-verbale vittigheter, hvor det ene ukontrollerte latteranfallet vil avløse det neste. Filmen er helt essensiell for komediefans og er tettpakket nok for flere gjennomsyn. Kjøp og løp!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen