Test

Kaena - The Prophecy

Den franske filmen "Kaena: The Prophecy" fra 2003, som Chris Delaporte og Pascal Pinon står bak, brukte faktisk samme programmering som ofte blir brukt i filmsekvensene til dataspill. Den var sitt første av sitt slag i Frankrike, og universet historien utspiller seg i blir stort sett vakkert fremstilt av denne teknologien.

Anmelderen valgte å se filmen med de originale franske stemmene, men du har også mulighet til å se filmen med amerikanske stemmer, men da uten undertekst. Det er ikke mange kjente fjes i den franske gjengen, men på den amerikanske siden har man i det minste Kirsten Dunst og Richard Harris. Filmen var det siste Harris gjorde før han beklageligvis takket for seg, og av den grunn er også filmen dedikert til hans minne. Men flere husker nok Harris best fra sine roller i "The Gladiator" og de to første filmene om "Harry Potter".

Vår helt får iløpet av filmen hjelp av flyvende mark.
Vår helt får iløpet av filmen hjelp av flyvende mark.

En litt spesiell planet

Kaena og resten av stammen hennes bor på planeten Axis, som egentlig ett gigantisk tre mellom to planeter, skapt på grunn av en eksplosjon 600 år tidligere. Kaena tilbringer dagene til å samle inn sevje, for så å ofre det til gudene. Gudene som tilbes er egentlig ingen guder i det hele tatt, men Selenites, en rase som har bodd der lenge før menneskene kom. Ypperstepresten styrer stammen, mens han igjen blir styrt av Selenites med deres dronning i spissen. Det store problemet er at sevjen er på vei til å tømmes helt, som igjen vil føre til stammens sikre død på grunn av Selenites vrede. Men den rebelske tenåringen Kaene lar seg ikke stoppe og trosser yppersteprestens og stammens tro. Hennes søken etter å finne ut sannheten om hva som skjer med Axis og landsbyen kaster henne ut i flere farlige situasjoner, blant annet møter hun ett stort monster, som tydeligvis blir styrt av Seleneties for å forhindre menneskene i å utforske Axis. Hun møter venner i form av Opaz og en gjeng flyvende marker. Opaz er den siste overlevende fra da romskipet hans krasjet, og nå prøver han å komme seg hjem igjen. Sammen beveger de seg gjennom Axis og dens mørke hemmeligheter.

Først det visuelle: filmen er absolutt pen å se på. Dette er ingen tegnefilm, og de som har spilt konsoll- eller PC-spill vil kjenne seg igjen når de ser filmen. Men ved noen tilfeller virker det som det lagger litt, bildet stopper opp. Er det stop-motion det heter, det som blir brukt når man lager blant annet filmer med modell leire-figurer? Man flytter og fotograferer gjenstander bilde for bilde, slik som for eksempel i Flåklypa Grand Prix. Sånn burde det ikke se ut i en CGI-animert 3-D film. Bortsett fra det ser det pent ut, og man må jo ikke glemme at det er 5-6 år siden denne ble laget.

Uengasjerende

Historien høres interessant ut nok den, men dessverre klarer de ikke å formidle den på en å tilfredsstillende nok måte. Man blir fanget foran TV-skjermen fordi man bare må få med deg hva som skjer rundt neste hjørne. Mye av grunnen til det er det jeg allerede har nevnt: potensialet til historien er der, men filmen er ikke i nærheten av å nå det. Samtidig er det noen mangler i historien som ødelegger mye. Det er flere ting som skurrer, men for å nevne dem må viktige detaljer av historien røpes.

Fint å se på, men animasjonen har sine mangler.
Fint å se på, men animasjonen har sine mangler.

Resultat til slutt er at man bare blir sittende å se på en uengasjerende historie som til tider bare flyter forbi. Filmen er tøft laget, men er ikke så blendende vakker visuelt sett at man koser seg med bare å se på, uten å nødvendigvis sette seg inn i historien. Det er ting som skurrer med både grafikken og historien, og da er det jo en selvfølge at filmen sett i ett ikke blir den helt store opplevelsen.

Så har vi kommet til ekstramaterialet, som det ikke finnes ett spor av på denne DVD-skiva. Du har tre ting å velge mellom, spille film, scenevalg eller velge å se den dubbete versjonen. Ikke akkurat det helt store utvalget. Skralle greier med andre ord. Å velge den dubbete versjonen har ingen hensikt i det hele tatt. For har du først valgt norsk språk i menyen kan filmen kun ses med franske stemmer. For å se på den engelske må du nemlig velge engelsk språk i menyen.

Konklusjon

Dette er ikke akkurat en animert film av ypperste kvalitet, men mangler du noe å gjøre en dag kan Kaena lett brukes til å slå ihjel litt tid. Men det er nok ingen film som du vil huske i lang tid etterpå. Sannsynligvis har du nok allerede glemt den før rulleteksten er ferdig. "Kaena: The Prophecy" har en tam formidlet historie. Til tider er den pen å se på, men også her har den sine feil som gjør at karakteren ikke blir av det sterke slaget. At man i tillegg har null ekstramateriale gjør ikke akkurat saken bedre. Så fremt du ikke er en ihugga fan av animerte filmer og må se alt, er ikke denne verdt å bruke så alt for mye penger på.

Kaena   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen