Test

JVC Everio GZ-MC500

Det er nå snart 10 år siden DV-formatet entret markedet. Bedre kvalitet, mer funksjonelt og mindre fysisk størrelse var nøkkelord den gang. Det samme gjelder i dag. En microdrive er en bitteliten hardisk. Så liten at den får plass inni et Compact Flash 2 kort(!) Noe av det spesielle med et slikt kort er at du ikke behøver å spole fram og tilbake slik som man er vant til fra videokassetter. Her kan du flytte deg rundt fra klipp til klipp med en liten joystick. Så er spørsmålet hvor bra dette fungerer i praksis. JVC har også lansert flere andre videokameraer som bruker en eller annen form for harddisk ("Everio" serien), dette er altså den minste modellen av disse kameraene. I tillegg til videokamera som det opprinnelig er, har MC500E mulighet for å ta stillbilder med 5 megapiksler oppløsning. Og her minner funksjonaliteten veldig mye om et vanlig digitalkamera. Men det skal understrekes at vi først og fremst legger vekt på videodelen i denne testen.

Bundle

Det er ikke stort å skrive om pakken som fulgte med. Batteriet er integrert i kameraet og det fulgte med en liten og hendig lader. Ellers var det to manualer, en for kameraet og en for tilkobling til PC og redigering. Diverse tråder og snorer var også på plass for å binde linselokk og annet sammen.

Merkelig nok fulgte det med unødvendig mange slike tunge ”klips” som du fester på ledninger. Undertegnede har aldri fortstått bruksområde for disse, så når det fulgte med 3-4 slike skjønte jeg lite. Men det er vel bedre at man har for mange enn for få. Til slutt hadde JVC sendt med en CD hvor man kunne finne diverse programmer fra Cyberlink. Dette er jo programmer som koster noen kroner så det skal man ikke klage på. Dog skulle det vise seg at ikke var så flott som det kunne se ut til ved første øyekast. Så er det verdt å nevne at det ikke følger med noen fjernkontroll hvis du ønsker å sitte i sofaen å titte på opptakene dine. Dette kunne de fint ha slengt med på et kamera til 12 000 kr.Ergonomi

Det første vi merker oss med dette kameraet er at med en mindre lagringsenhet, blir også kameraet mindre. Likevel har de klart å plassere 3CCD, 10x optisk zoom og en aldri så liten blits på toppen.

Tanken er nok at man skal holde det med en hånd. I høyre hånd. Jeg er ikke venstrehendt så jeg kan derfor ikke si om det blir vanskelig å håndtere for de som måtte være det, men man må altså holde med høyre hånd. Når det er sagt, så er det jo faktisk slik på de fleste kameraer i dag, men i dette tilfellet tror jeg det vil få ekstra stort utslag på grunn av den knappe størrelsen. Man bruker altså høyre hånd til å filme (rec, zoom osv.). Venstre hånd brukes til å slå på strømmen, velge mellom video og foto etc. De av oss som har litt større hender kan få et problem med å holde kameraet i lengden. Rett og slett fordi det er for lite der man skal holde.
Så man må ”klamre” seg fast for ikke å miste det når man holder med en hånd.

Bak på kameraet finnet vi skjermen, søkeren eller hva du nå ønsker å kalle det. En ganske liten skjerm, men skulle man hatt en som var større måtte nødvendigvis kameraet vært større også. Det bringer oss over på neste punkt. Personlig har jeg ikke noe behov for å gjøre kameraet så lite som mulig, men vi ser at dette er trenden. Ulempene med et lite kamera er at det ofte er begrenset med teknologi og muligheter, men kanskje vel så viktig: Det blir mer ustabilt. Med et tyngre kamera ville man klart å holde det mer stødig og dermed få mer stabil filming. Og hva er vel mer irriterende enn en video av sommerferien hvor det hele tiden rister. Man blir ganske ør i hodet etter hvert.

Helt i front finner vi en liten solblender. Det er alltid tøft. Hvor mye denne solblenderen skjermer, er derimot er en annen sak. Den er veldig liten. Men så ligger det to ”dekk” foran som nok gjør en del av jobben. Rett bak solblenderen ligger en fokus-ring. Liten, men akkurat passe god for et slikt kamera. Mer kan man ikke forvente. Totalt er det seks knapper. I tillegg kommer en 5-veis joystick og zoom-spaken. Disse knappene er ikke spesielt gode. Først og fremst fordi de er litt seige. De fleste er veldig ”lave” og små. Dermed blir det vanskelig å kjenne om man virkelig trykker inn eller ikke. Når kameraet i tillegg ikke er veldig responsivt kan dette bli irriterende.

Jeg nevnte størrelsen og for de som liker små kameraer, så er det ikke noe å utsette der. Det er overraskende lite og om det ikke passer i skjortelomma så tar det i hvert fall ikke stor plass i sekken.

JVC Everio GZ-MC500   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen