ANBEFALING: Julegavetips: Til fotografen som har
alt
Anbefaling

Julegavetips: Til fotografen som har alt

Her er de fotorelaterte tipsene til Julenissen på lavbudsjett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke alltid så greit å være Julenissen når gaver skal handles til fotofrelste, snille barn. For noen ganger strekker ikke nissebudsjettet til de kameraene og optikken som befinner seg på ønskelista.

Da er det greit å vite at det finnes andre, fotorelaterte gaver som antagelig faller i smak. Akam er din venn i nøden, og serverer her fotorelaterte gavetips som koster fra rundt hundrelappen opp til en tusing. Noe for enhver lommebok, med andre ord.

Minnetipsene

Vanntett oppbevaring.
Vanntett oppbevaring.

Fremfor å gi fotoentusiasten standardgaver som sokker og slips (eller stekepanner, hvis vi snakker kvinnelige fotoentusiaster), hvorfor ikke gå for en praktisk og nyttig fotogave?

Under følger tipsene som kanskje ikke er de mest kreative, men som er noe enhver fotograf aldri kan få nok av.

Vi begynner med minnekort. Er det noe fotografen aldri får nok av, er det slike ting. For full oversikt over priser og størrelser, kan du ta en kikk i Prisguiden. Generelt anbefaler vi at man holder seg til de kjente merkene, som SanDisk og Lexar, men også de rimeligere Transcend- og Kingston-kortene er gode valg.

LaCies ekstremdisker.
LaCies ekstremdisker.

Minnekortene må også oppbevares trygt. En egen minnekortboks som attpåtil er vanntett kan derfor være en god idé, som for eksempel denne fra Kaffebrus.com.

Og mens vi er inne på lagringsplass: En ekstern harddisk slår aldri feil. For selv om det sies at ekte mannfolk aldri tar backup (men gråter ofte), er det ingen grunn til at tårene skal trille dersom man passer på å slenge bildene over på en ekstern harddisk.

Både LaCie og Trancend har eksterne disker som skal tåle en trøkk. LaCie får du med 500GB fra 800 kroner, mens Trancend kan by på 640GB fra 700 kroner.

Les også: Guide til hvordan å velge rett eksterndisk

Denne minnepinnen tåler det meste - inkludert tanks.
Denne minnepinnen tåler det meste - inkludert tanks.

Det er likevel greit å påpeke at man absolutt bør ta backup av bildene sine på for eksempel lagringsegnede DVD-er. Det hjelper aldri så lite å ha tatt backup av bildene på en ekstern harddisk dersom denne blir borte, eller av andre grunner ikke er mulig å lese av.

En minnepinne eller to kommer også godt med når fotografen skal transportere eller vise frem bildene sine. Vår søsterside, Hardware.no, ekstremtestet nylig Corsair sin Flash Survivor USB 3.0. Når minnepinnen overlever å bli overkjørt av tanks, vil vi absolutt anta at den takler de fleste situasjoner en fotograf kan havne i.

De praktiske tipsene

Innmat som gjør favorittveska til en fotobag.
Innmat som gjør favorittveska til en fotobag.

Dette er kanskje et større dilemma for fotofrelste kvinner som samtidig har veskedilla enn for fotografer flest. For dersom du savner en fotoveske som ikke bare er praktisk, men også snasen skal du vite at du har muligheter.

Allsidig fotosekk fra Lowepro.
Allsidig fotosekk fra Lowepro.

Dette gjør-det-selv-settet fra Kaffebrus lar deg benytte en hvilken som helst passelig stor veske til kameraveske, ved at du monterer denne innmaten i veska.

Praktisk er også denne fotosekken fra Lowepro, SlingShot 100 AW. Sekken har plass til et kamerahus og et utvalg objektiver, og fordi den kun har én stropp, kan den enkelt vippes over på magen til fotografen for lett tilgang til godsakene.

Fototelt er praktisk.
Fototelt er praktisk.

Dersom fotoentusiasten i huset liker å ta bilde av gjenstander, kan det være at et 40 ganger 40 centimeter stort fototelt er tingen. Hos fotogruff.no får du for eksempel et som har utskiftbare bakgrunner i fargene svart, hvit, blå og rød.

Men om fotografen heller foretrekker landskaps- og arkitekturfotografering, kan et lite vater være midt i blinken. Dette vateret fra Kaffebrus.com får plass i blitsskoen til kameraet og bør kunne spare fotografen for mang en horisontoppretting i Photoshop i etterkant.

Dersom fotografen ferdes i fuktige elementer, kan det være at kameraet trenger litt ekstra beskyttelse. AquaPac lager vanntette poser som passer de fleste kompaktkameraer.

De morsomme

Utseende bedrar...
Utseende bedrar...

Til slutt vil vi gjerne ha med et par mindre nyttige, men desto mer fornøyelige tips.

... for disse kan fylles med varm drikke.
... for disse kan fylles med varm drikke.

Mange fotografer har valgt side, og med det mener vi selvsagt hvilken kamera- og optikk-produsent man foretrekker. Hva er vel da bedre enn å vise sin lojalitet med en termokopp utformet som sitt favorittobjektiv?

For eksempel kan du glede fotografen med Canons 70 – 200 mm f/4, eller Nikons f2.8 24-70 mm. Begge i 1:1-størrelsesforhold, selvsagt.

Fotografens favorittminnepinne.
Fotografens favorittminnepinne.

Vi har allerede vært inne på minnepinner, men denne lille sjarmøren var så nusselig at vi lar den avrunde julegavetipsene for denne gang. Dekorativ og nyttig, det er ikke verst.

Dersom du ikke fant noen passelige tips her, har vi også julegavetips til nissene som er på jakt etter nytt kamera.

Les også: Disse kompaktkameraene hører hjemme under treet

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen