Jukser Transmeta med hastigheten?


Transmeta-prosessorer yter ikke over 833 MHz, i følge Van's Data

Det kan utvikle seg til en svært så pinlig sak for Transmeta, dersom flere kan bevise at prosessoren utvikler så mye varme at den justerer hastigheten nedover i de fleste anledninger. En 1 GHz-prosessor fra selskapet vil dermed være "avslørt" som en 833 MHz-prosessor i daglig bruk, og flere vil stille spørsmål om de er så effektive som Transmeta vil ha det til.

Da nettstedet Van's Hardware testet en Transmeta-prosessor for første gang begynte de å lukte ugler i mosen: Prosessorens "thermal throttling" satte hastigheten på CPUen ned i nesten alle sammenhenger. 1 GHz-prosessoren tilbrakte mer tid på 833 MHz under nesten alle ytelsestestene de kjørte på den, noe den bare skulle gjøre ved ekstrem varme.

Det var da redaktøren Van Smith fikk en god idé:


Ikke prøv dette hjemme!!
(Bilde: Van's Data)

Hva med å sette laptopen i frysern?
Dersom problemet med Transmetas Efficeon-prosessor er at den utvikler så mye varme at den må justere hastigheten ned med én gang noen puster på den, måtte frysern være stedet å finne ut av det på.

Og sannelig begynte ikke CPU-en fra Transmeta å yte "skikkelig" kort tid etter - på den fulle gigahertzen den skulle være på i utgangspunktet. Til sammenligning har verken Intel eller AMD sine mobile prosessorer med samme justeringsegenskaper begynt å klokke ned i de samme ytelsestestene, og de trengte aldri å plasseres i frysern for å nå sitt fulle potensiale.

Det viktigste spørsmålet som Van's Data stiller med "frysertesten" sin (som ikke må prøves hjemme, grunnet kondens som kan kortslutte hele PC-en), er om ikke Transmeta er for optimistiske når de "rater" prosessorene sine til 1 GHz og kjører dem uten vifte, når de i realiteten trenger (svært så) aktiv kjøling for å kjøre på denne hastigheten. Ellers er det bare en 833 MHz-prosessor i forkledning, i følge Van's Data.

Les hele testen hos Van's Data

Det er også verd å merke seg at ytelsestester av det tøffeste slaget nok ikke kan karakteriseres som "vanlig" bruk :)

(Kilder: Van's Data)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen